CD-recensie

 

© Gerard van der Leeuw, februari 2023

Annette Kruisbrink - Piano Works

Kruisbrink: Le Fou du Roi - 60+ - 11 Ostinatonic Studies - Rolandslied - 4 Impressions - Five Sketches - Rotondo - X-tasy

Philine Coops, Ruben Marten Tekelenburg en Marte Gerritsma (piano)
StG CD007 • 61' •
Opname: 26 nov. 2022, Doopsgezinde Kerk, Zwolle

 

Onlangs verscheen een cd met het complete oeuvre voor piano, pianosolo en à quatre mains van Annette Kruisbrink. De cd kwam uit ter gelegenheid van haar 65ste verjaardag, Het eerste exemplaar werd op 12 februari jl. in de Doopsgezinde kerk in Zwolle aangeboden. Een waar feestje!

De cd bestaat uit twee gedeelten:
de werken voor pianosolo:
Le Fou du Roi (1985)
60+ (1988/2022)
11 Ostinatonic Studies (2014)
Rolandslied (1992)

en de werken voor piano vierhandig:
4 Impressions (1983)
Five Sketches (1995)
Rotondo (1997)
X-tasy (1994)

Annette Kruisbrink, die we toch vooral kennen als gitariste speelt al piano vanaf haar achtste en is gediplomeerd pianostemmer. Het instrument heeft voor haar geen geheimen. Het leeuwendeel van de cd wordt gespeeld door Philine Coops, een leerling van Rudy de Heus en Frank van Laar. En zij doet dat met een geweldige grandeur. Deze muziek vergt liefdevolle aandacht, een enorme concentratie en tegelijkertijd speelsheid. En de combinatie van die drie. Petje af!

Philine Coops in de Doopsgezinde kerk in Zwolle

Le Fou du Roi vormt de opmaat tot het pièce de resistance van de cd: het schitterende 60+, oorspronkelijk voor gitaar gecomponeerd en op verzoek van Philine Coops, aan wie het werk ook is opgedragen, omgewerkt voor piano.

En wie beide versies kent weet: uit een typisch gitaarstuk is een typisch pianowerk gegroeid. Het is een ’minimal' stuk dat bestaat uit 60 ad libitum te herhalen motiefjes en een coda. Machtig mooi hoe Philine Coops zonder de grote lijn uit het oog te verliezen rust in het stuk weet te brengen om dan toe te werken naar een spetterende ‘boogie woogie’ passage:

In de coda, de + in de titel komt het werk tot stilstand. Prachtig hier de allerlaatste maten:

Al even mooi zijn de 11 Ostinatonic Studies, die hoge eisen stellen aan de ritmische precisie van de uitvoerder. De titel een samentrekking van ostinato en atonic, twee in het hele stuk terugkerende elementen. Philine Coops besluit haar aandeel met het Rolandslied (1992). Een mooie dubbelzinnige titel. Je denkt natuurlijk aan de dappere ridder van Karel de Grote, maar het werk werd gecomponeerd op een Roland KR-55. Leuk detail het Rolandslied werd in Alaska in première gebracht door Tera de Marez Oyens, de pianiste/componiste die jarenlang in Zwolle werkzaam was. Met dit stuk besluit Philine Coops haar indringende recital.

Volgen de werken voor piano vierhandig, gespeeld door het Duo Marten & Marte: Ruben Marten Tekelenburg en Marte Gerritsma.

De 4 Impressions (1983) en de Five Sketches (1995) herinneren aan Fauré (Dolly suite) en Bartók (Gyermekeknek). Dit is huismuziek in de beste zin van het woord. Door Annette Kruisbrink voor een deel geschreven voor haar moeder, net als Rotondo (1997), een soort rondo, maar dan een waar de spelers iedere keer een andere afslag nemen.

Tijdens de uitvoering in Zwolle dacht ik terug aan de tijd dat ik nog met mijn tante vierhandig de stukjes van Diabelli speelde (en zij steeds riep: tellen, tellen….).

Hilarisch was de uitvoering van X-tasy (1994), de titel alweer meerduidig, waarbij Marte Gerritsma gewapend met oordopjes en een stemvork zowat in de vleugel verdween om daar een enorme hoop gecontroleerd lawaai te maken. Een ‘ongewone speeltechniek’, jazeker! De moeder van Annette speelde op haar tachtigste dit stuk met het grootste plezier.

Ook de uitvoering van Marten & Marte is buitengewoon. Aan alles is te merken dat het duo al jaren samenspeelt. Het speelplezier spat ervan af!

De opname door Jisse Vink van de Beall & Finch Studio in Noorddijk is werkelijk schitterend geslaagd. Iedere nuance in de klank komt tot zijn recht. Gun uzelf een pleziertje en bestel de cd. U zult er geen spijt van hebben. De cd kost € 15,- inclusief porto en is te bestellen via a.kruisbrink@gmail.com


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links