CD-recensie

 

© Gerard van der Leeuw, november 2018

 

The Haydn 2032 Project - Vol. 5

Haydn: Symfonie nr. 19 in D - nr. 80 in d - nr. 81 in G

Kraus: Symfonie in c, VB 142

Kammerorchester Basel o.l.v. Giovanni Antonini
Alpha 676 • 79' •
Opname: 2017

YouTube (Symfonie nr. 80)

   

Onlangs verscheen de vijfde cd in deze serie: de eerste waarop Antonini het Kammerorchester Basel dirigeert. De cd is getiteld 'L'homme de génie', naar een citaat uit een brief van Haydn aan de Zweedse charg é d' affaires in Wenen, Fredrik Silverstolpe -een leerling èn de eerste biograaf van Kraus-, waarin hij bewonderend spreekt over zijn collega Joseph Martin Kraus (1756 -1792) van wie een symfonie in c- klein is opgenomen. Van Haydn horen we hier de symfonieën nrs. 80 in d-klein (1784), 81 in G-groot (1784) en 19 in d-klein (1760/61).

Ronduit geniaal is het begin van symfonie nr. 80, waar Haydn na een dramatische, opening ineens een lange neus trekt naar alle tragiek. En dan die onwaarschijnlijk dramatische generale pauze's. Nog duidelijker kan de gespletenheid van die tijd toch welhaast niet uitgedrukt worden..!

Of neem nu het begin van nr. 81: zitten we hier echt in G-groot? Of is het toch (zie de 'f' in de tweede violen) C-groot?

Kraus, de 'Zweedse Mozart' blijkt als Gluck-adept in zijn Symfonie in c veel meer een 'classicist': romantische ironie als bij Haydn is hem vreemd. Maar wat een schitterende muziek schreef hij niet!

Met het iets grotere orkest is er tegelijkertijd wat meer 'rust' in de uitvoeringen van Antonini gekomen. Dit is Haydn en Kraus op zijn best! De nauwkeurige lezer van het mooie boekje bij de cd leest tot zijn verrukking dat een van de gebruikte contrabassen afkomstig is uit de collectie van de familie Esterházy in Eisenstadt.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links