CD-recensie

 

© Gerard van der Leeuw, december 2022

Adriaansz: Environments I-III

Ensemble Klang.
Ensemble Klang Records EKR 11 • 78' •
Opname: juli & okt. 2019, Yoursonics Studio, Rijswijk

Klik hier voor aanvullende informatie

   

Ensemble Klang bracht al weer enige tijd geleden een cd uit met daarop een opname van Environments van Peter Adriaansz. De corona-ellende is er verantwoordelijk voor dat een recensie daarvan nu pas, en met een andere recensent dan oorspronkelijk bedoeld, verschijnt.

Componist Peter Adriaansz. (*1966) studeerde compositie in Den Haag en Rotterdam bij o.a Louis Andriessen, Brian Ferneyhough, Peter-Jan Wagemans en Klaas de Vries. Adriaansz. is als componist typisch een onderzoeker: in al zijn werken spelen klank en wiskundige principes een belangrijke rol. Als kind woonde hij op de meest diverse plekken op deze aardbol (zijn beide ouders promoveerden op een ethnomusicologisch onderwerp) en zijn blik is dan ook minder Eurocentrisch dan die van de meeste van zijn collega’s. Ook zijn functie van artistiek leider van Slagwerk Den Haag bracht hem in contact met de meest diverse soorten van instrumenten. Microtonaliteit en elektronica spelen een voorname rol in zijn latere werk.

In Environments onderzoekt Adriaansz. in drie vrijwel even lange delen achtereenvolgens lineariteit, de cycliciteit en polariteit. In ieder deel wordt een tekst gelezen. In I. Mono is dat een door de componist zelf gelezen tekst uit Zen and the Art of Motorcycle Maintenance van filosoof Robert M. Pirsig. In II. Watts een deel van een radiolezing van Allan Watts How to spend (a life) Time en in III. Stereo teksten uit de Kybalion. Grote invloed had ook Alessandro Baricco’s boek De barbaren. Teksten die vragen stellen over de menselijke samenleving, onze idealen en politieke overtuigingen. Teksten die ook maken dat je als luisteraar flink moet ‘multitasken’. Gelukkig maakt de cd herhaaldelijk beluisteren mogelijk. ‘Eigenlijk is Environments een soort requiem. Het stuk is een ode aan idealen uit de voorbije eeuw die kopje-onder zijn gegaan in de snelheid van onze huidige digitale cultuur.’, zei de componist in een interview in de NRC.

Recentelijk klonk het werk integraal in o.a. Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Eerdere uitvoeringen konden vanwege corona geen doorgang vinden, maar het werk verscheen gelukkig wel op cd. Peter Adriaansz.’ Environments is een les in luisteren en begrijpen, zoals Pirsigs boek uit 1974 (en wie las het niet?) een les in het herwaarderen van puur vakmanschap was.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links