CD-recensie

 

© Gerard Scheltens, juli 2015

 

Tobi: Zes trio's op. 1 voor klarinet, viool en basso continuo

Vlad Weverbergh (klarinet), Terra Nova Antwerpen

Vlad Records VR009 • 54' •

Opname: november 2014, StudioC, Antwerpen

 

Deze cd is het eerste deel van een project waarbij de muziek en biografie van Henri Joseph Tobi (1741-1809) stilaan zullen worden voorgesteld. Hij was een Antwerpse componist die elegante muziek schreef voor de salons van de gegoede burgerij in de Sinjorenstad. Deze zes trio's, allemaal driedelig, vormen zijn opus 1 en hebben de ongewone bezetting klarinet, viool en basso continuo, bestaand uit cello en fortepiano. Tobi was een groot virtuoos op (o.a.) de toen nog betrekkelijk jonge klarinet en liet zijn vaardigheden in deze trio's graag horen.

Vlad Weverbergh, de drijvende kracht achter het project, bespeelt een kopie van een Tuerlinckx-klarinet uit Tobi's tijd. Het ensemblespel van Terra Nova Antwerpen (met Édouard Catalan barokcello, Katalin Hrivnak barokviool en Luc Vanvaurenbergh pianoforte) is mooi en idiomatisch. De muziek klinkt charmant, opgewekt en laat de sfeer herleven van het welvarende Antwerpen van rond 1800.

Jammer alleen dat de opnameklank mij wat te ruim is. Daardoor zwemt de klarinet weg van de andere instrumenten en wordt het luisteren op den duur vermoeiend. Verder is de muzikale variatie niet al te groot, maar we mogen aannemen dat deze zes nogal gelijkvormige trio's niet bedoeld waren om in één ruk achter elkaar te spelen. Tobi's inventiviteit liet misschien wat te wensen over, maar tenslotte was dit nog maar zijn opus één...


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links