CD-recensie

 

© Gerard Scheltens, juni 2016

 

Reger - Complete music for clarinet and piano

Reger: Klarinetsonate nr. 1 in As, op. 49 nr. 1 - nr. 2 in fis, op. 49 nr. 2 - nr. 3 in Bes, op. 107 - Albumblatt in Es - Tarantella in g

Claudio Conti (klarinet), Roberta Bambace (piano)

Brilliant Classics 95258 70'

Opname: januari-februari 2015, Monteverdi-Auditorium, Conservatorium van Mantua (I)

   

De productieve Max Reger hoorde in 1900 Brahms' klarinetsonate in f-klein op. 120/1 en was meteen verkocht. Zoiets ging hij ook schrijven. Dat resulteerde in twee fraaie sonates. Iin de geest van Brahms, maar natuurlijk niet helemaal, want Reger zou Reger niet zijn als hij niet zijn duidelijke contrapuntische en modulerende stempel op de muziek had gedrukt.

Ik hou van Reger, maar niet in deze uitvoeringen. De sonate in As meandert maar door, deze energieke verklanking door het duo Conti-Bambace vermoeit nogal. In dezelfde sfeer spelen ze ook de sonate in fis-klein, maar dat gracieuze stuk kan zoveel bruuskheid nog veel minder hebben. Ietsje beter past die bij de sonate in Bes uit 1909, die ook muzikaal het meeste te bieden heeft. Dan zijn er nog de twee korte stukken uit 1902, die salonachtig-behaaglijk zouden moeten klinken maar door het Italiaanse duo even stevig in de klauwen worden genomen als de sonates. Die gehaaste aanpak is jammer, maar ronduit jammerlijk vind ik de opnamekwaliteit. Met de klarinet is weinig mis, maar wat klinkt die piano raar, als een tingel-tangelinstrument.

Gelukkig is er voor de drie sonates een alternatief, op Naxos: Janet Hilton en Jakob Fichert uit 2010, nemen de rust en de tijd om de fraaie lijnen van deze zowel weelderige als doorwrochte muziek goed uit te spelen. Ideaal, en óók budget-price.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links