CD-recensie

 

© Emanuel Overbeeke, juni 2018

 

Debussy: Prélude à l'après-midi d'un faune - Le Martyre de Saint Sébastien - La Mer

Philharmonia Orchestra o.l.v. Pablo Heras-Casado
Harmonia Mundi HMM 902310 • 57' •
Opname: januari 2018, Henry Wood Hall en Royal Festival Hall, Londen

   

Pablo Heras-Casado maakte naam als protégé van Pierre Boulez, maar is inmiddels een dirigent in his own right. Hij lijkt een beetje op de meester, maar het eigen geluid is evident en zeer boeiend (grote doorzichtigheid in combinatie met veel energie, veel adem in de puls en een liefde voor een breed repertoire - van Monteverdi tot Boulez.

Het interessantste aan deze cd is de combinatie. Heras-Casado dirigeert Le Martyre de saint Sébastien met dezelfde voortvarendheid als waarmee de besten La Mer en de Images dirigeren en ontdoet het daarmee van een lucht van half mislukte onbestemdheid. Debussy mag dan niet tevreden zijn geweest met het werk (de instrumentatie is van André Caplet), Heras-Casado behandelt het stuk als een meesterwerk en maakt het daarmee veel beter dan het meestal klinkt.

In Prélude à l'après-midi d'un faune wordt het gevoel voor puls belangrijker dan tempo en is hij duidelijk meer uit op voortvarendheid dan mooidoenerij. De uitvoering lijkt snel, terwijl hij er bijna tien minuten voor nodig heeft.

Die ontkoppeling van tempo en gevoel voor tempo maakt ook de uitvoering van La Mer spannend. Het is, als het gaat om de magie van details, niet de meest spraakmakende, maar wel als men La Mer wil horen als een symfonie met de schwung van Schumann en Brahms. Hoe anti-Duits en vooral anti-Wagner Debussy zich ook gedroeg in zijn geschriften, zijn noten verspreiden een andere boodschap die Heras-Casado zeer goed heeft begrepen. Het Franse van Debussy is nog steeds volop aanwezig, maar heeft een andere functie, meer dienstbaar aan een vorm die nieuw is zonder dat de luisteraar daar iets van merkt. Het is soms zeer goed en verfrissend als een niet-Franse Debussy-vertolker moeite doet in de Franse huis te kruipen, maar zijn eigen huid oplegt aan Debussy, zeker als het zo gebeurt.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links