CD-recensie

 

© Emanuel Overbeeke, maart 2018

 

Brahms: Cellosonate nr. 1 in e, op. 38 - nr. 2 in F, op. 99 - Hongaarse dansen (bew. Tharaud en Queyras) nr. 4 in g - nr. 1 in g - nr. 5 in f - nr. 7 in A - nr. 14 in d - nr. 11 in d

Jean-Guihen Queyras (cello), Alexandre Tharaud (piano)
Erato 0190295723934 • 71' •
Opname: april 2017, Mons (België)

   

De cellist Jean-Guihen Queyras heeft de afgelopen jaren met de pianist Alexandre Tharaud schitterende cd's gemaakt. Met name zijn opnamen van Schubert aangevuld met Webern en Debussy aangevuld met Poulenc waren voltreffers. In dit repertoire, waarin klassieke matiging snel kan overgaan in bezadigdheid of erger nog saaiheid, wisten zij deze val te ontlopen door alles te spelen met een weliswaar gepaste maar niettemin onmiskenbare zwier zodat de ernst in dit repertoire prettig kon samengaan met een gevoel voor het dansante en soms het lichtvoetige. Zo speelde Queyras ook de enige keer dat ik hem live hoorde in een programma met Alexander Melnikov met onder meer sonates van Beethoven en Rachmaninov. Zijn opname van alle suites van Bach is een juweel. Ook Tharaud alleen maakte schitterende opnamen. Ravel speelde hij (een weldadige verrassing) met een vrijheid die men verwacht bij Debussy.

Vergeleken met die hoge sferen, die bij hen heel vertrouwd aandoen, is hun spel in Brahms ietwat teleurstellend, vooral omdat zij enigszins in de val trappen waarin vele voorgangers in dit repertoire ook trapten: Brahms wordt te ernstig en te zwaar. Het verschil met hun eerdere opnamen is niet eens groot, maar de stap is niet te missen. Het gevolg is dat hun opname van de sonates enigszins gewoon klinkt, alsof beide Fransmannen mentaal meer naar hun oosterburen hebben geluisterd dan naar hun vroegere ik. In de Hongaarse dansen is die stap weg van zichzelf nog duidelijker dan in de sonates. De arrangementen zijn uitstekend en worden uitstekend gespeeld, daar ligt het niet aan, maar iets knaagt. Of de musici slaan nieuwe wegen in terwijl ik liever de oude hoor, of ze hadden hun dag niet, of ze hadden teveel last van routine, of ik ben verwend en overkritisch.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links