CD-recensie

 

© Basia Jaworski, december 2022
http://basiaconfuoco.com

Wolf-Ferrari: Talitha Kumi! op. 3 - La Passione op. 21 - Otto Cori op. 2

Rainer Trost (tenor), Joan Martín-Royo (bariton), Coro El León de Oro o.l.v. Marco Antonio Garcia de Paz, Oviedo Filharmonia o.l.v. Friedrich Haider
Naxos 8.573716 • 53' • (2018)

 

Eind negentiende eeuw raakte Ermanno Wolf-Ferrari in de ban van de kerkmuziekcomponist Don Lorenzo Perosi, met wie hij ook bevriend raakte. Het was ook onder Perosi's invloed dat Wolf-Ferrari zijn cantate Talitha Kumi! en het koorwerk La Passione componeerde. Dat laatste, dat gebaseerd was op de oude Italiaanse volkspoëzie heeft Wolf-Ferrari ook aan zijn vriend opgedragen. Ook het prachtige jeugdwerk Otto cori verraadt de grote liefde van componist voor de muziek uit de Renaissance.

Talitha Kumi! betekent ‘Talitha sta op!' in het Aramees. Het is een citaat uit het Evangelie van Marcus waarin het verhaal van Talitha, de dochter van Jaïrus wordt verteld. Talitha is stervende en in zijn wanhoop – en de hoop op een wonder – gaat Jaïrus de hulp zoeken van Jezus. Wanneer Jezus het huis van Jaïrus bereikt is het meisje al dood, maar toch het lukt het hem om haar uit de dood op te wekken. Het is de evangelist die het verhaal van het werk draagt: de tenor Rainer Trost zingt zijn tekst zeer indrukwekkend en weet de luisteraar aan zijn lippen te kluisteren. Jaïrus en Jezus hebben relatief weinig te doen, maar beide rollen worden hier door de bariton Joan Martín-Royo uitstekend vertolkt. Het koor en het orkest hebben een niet meer dan een contemplatieve rol. Noem het een met penseel getekende achtergrond.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links