CD-recensie

 

© Basia Jaworksi, december 2022
http://basiaconfuoco.com

Weinberg; Pianokwintet op. 18 - Children's Notebook nr. 3 op. 23

Elisaveta Blumina (piano), Noah Bendix-Balgley en Shanshan Yao (viool), Máté Szücs (altviool), Bruno Delepelaire (cello)
Oehms OC 487 • 58' • (2021)

 

Op deze cd staat een selectie van Weinbergs vroege werken, allemaal composities die hij schreef tijdens de laatste twee jaar van de Tweede Wereldoorlog.

Zelf ben ik meer dan dol op zijn Pianokwintet, de compositie die behoort tot zijn beste (en de meest succesvolle, dat ook nog!) werken. Weinberg componeerde het in 1944 en dat het zo'n een groot succes is geworden is niet verwonderlijk: het werk is wondermooi, makkelijk toegankelijk en zeer tot hart (en ziel) sprekend.

Het is niet de eerste keer dat Elisaveta Blumina zich erover ontfermt: zij heeft het al eerder opgenomen, zij het in de versie voor piano en strijkers in een arrangement van Matthias Bauer (Capriccio C5366).

Dat zij haar Weinberg ‘under the skin' heeft is nogal wiedes en dat bewijst zij ook met deze selectie uit diens ‘Children's Notebooks'. De pianominiaturen zijn allesbehalve makkelijk om te spelen en het is werkelijk onvoorstelbaar wat zij met deze stukjes doet. Petje af! Ook daarvan heeft zij overigens al eerder een selectie uit opgenomen, t.w. op. 16 en 19, dus is deze schijf de ideale aanvulling! Ook haar ‘partners in the crime' doen niet voor haar onder. Mooie cd, warm aanbevolen


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links