CD-recensie

 

© Basia Jaworski, december 2022
http://basiaconfuoco.com

Ernst Toch - Solo Piano Pieces

Toch: Burlesken op. 31 - Capricetti op. 36 - Kleinstadtbilder op. 49 - 3 Klavierstücke op. 32 - Klaviersonate op. 47 - 3 Mittelstufen-Etüden op. 57 - 3 Anfangs-Etüden op. 59

Anna Magdalena Kokits (piano)
Capriccio C5293 • 61' •
Opname: 2015/16, 4tune studios, Wenen

 

Ernst Toch (Wenen 1887 – Santa Monica 1964) was, naast Paul Hindemith, Hanns Eisler en Ernst Krenek, een van de voornaamste vertegenwoordigers van de Nieuwe Zakelijkheid. Of de Nieuwe Objectiviteit zoals de stroming ook werd genoemd, ontstaan in de jaren na de Eerste Wereldoorlog als een soort ‘anti-romantische reactie tegen het expressionisme'. Denk aan het Bauhaus in de architectuur en het verisme én magisch realisme in de schilderkunst.

Toch beschouwde hij zich als 'the most forgotten composer of the twentieth century', en dat klopt aardig. Want zeg nou eerlijk: heeft u ooit zijn muziek in een concertzaal gehoord? Een frappant feit eigenlijk, want zij werd best vaak opgenomen. Zijn symfonieën en kamermuziek verschenen o.a. op CPO en Naxos, zijn ‘Joodse' composities werden uitgebracht door het Amerikaanse Milken Archive. Al die opnamen kan ik u zonder meer aanbevelen.

En nu heeft Toch een nieuwe verdedigster van zijn muziek erbij gekregen: de jonge Oostenrijkse pianiste Anna Magdalena Kokits, sinds jaren een vurig voorvechtster van hedendaagse muziek, met een sterke voorkeur voor het minder bekende of vergeten repertoire van met name Joodse componisten. Naast haar Toch-project (Kokitis gaat al zijn pianowerken opnemen) staat ook een cd met kamermuziek van Mieczyslaw Weinberg in de planning.

Alle werken die op haar eerste cd staan zijn gecomponeerd tussen 1923 en 1931. Het zjn stuk voor stuk buitengewoon fascinerende composities, want bij al zijn zakelijkheid wist Toch de emoties niet uit de weg te gaan. Zoals hij het zelf zo mooi formuleerde: 'we kunnen niet ontkennen dat de muziek in essentie romantisch is. Waarbij we de emoties niet mogen verwarren met sentimentaliteit.' En dat is precies wat Kokitis ook doet. Haar spel is niet alleen virtuoos: luister maar naar de derde 'Burleske', ‘Der Jongleur', of de hondsmoeilijke ‘Mittelstufen-Etuden', wedden dat u naar adem gaat snakken? Maar bijvoorbeeld ook de bijna kinderlijk lieve Kleinstadtbilder'. Een aanwinst, dit album!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links