CD-recensie

 

© Basia Jaworski, augustus 2016
Blogspot op https://basiaconfuoco.wordpress.com/

 

Excursions: Schubert - Liszt

Schubert: Impromptus D 899

Schubert/Liszt: Fantasie D 760 (Wanderer)

Liszt: Années de Pèlerinage (1. Suisse: La Vallée d'Obermann)

Theo Gheorghiu (piano), Musikkollegium Winterthur o.l.v. Douglas Boyd

Sony Classical 8875010832 • 72' •

   

23 jaar oud is hij en behalve een gevierd pianist ook acteur. Zijn ouders komen respectievelijk uit Canada en Roemenië, maar zelf is hij in het Zwitserse Mänendorf geboren. Na het winnen van het San Marino International Piano Competition in 2004 studeerde hij aan de Purcell School in Engeland. Theo Gheorghiu is een “pianist zonder grenzen”.

Zijn talent, zijn muzikaliteit en zijn charisma staan buiten kijf, maar hij is ook een beetje een jonge hond. Zijn vertolking van Schuberts Impromptus lijkt nog het meest op een rit in een achtbaan: het is duizelingwekkend, maar je krijgt geen tijd om ergens even bij stil te staan.

De voor piano en orkest door Liszt bewerkte Wandererfantasie van Schubert is een lastig stuk. Ik denk niet dat ik het mooi vind, het laat mij namelijk volstrekt koud, zeker in deze uitvoering. Het ligt voornamelijk aan het zeer rommelig spelende orkest, dat ook nog eens ongeïnteresseerd klinkt.

De zeer lyrische en poëtische La Vallée d’Obermann is door zijn ingetogenheid behoorlijk lastig te spelen. Want hoe houd je al die noten in bedwang terwijl zij zich los lijken te willen maken van hun pianissimo keurslijf, om aan iedereen te laten zien dat ze heus niet minder virtuoos zijn dan hun heftige “Liszt-broertjes”? De uit zijn voegen barstende beheersing, daar was Horowitz ooit zo’n meester in en dat is iets wat Gheorghiu nog moet leren.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links