CD-recensie

 

© Basia Jaowrski, juli 2016
Blogspot op https://basiaconfuoco.wordpress.com/

 

Kurtág: 80

Kurtág: ...Concertante... op. 42 - Zwiegespräch - Hipartita op. 43 - Játékok (selectie) - Sonatine (voor piano vierhandig)

Bartók: Mikrokosmos Boek I (Canon op de lage kwint)

Bach/Kurtág: Sonatine voor piano vierhandig: Das alte Jahr vergangen ist BWV 614 (Hommage à Reinbert de Leeuw) - Sonatine voor pianovierhandig: Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit BWV 106

György en Márta Kurtág (piano), György Kurtág jr. (synthesizer), Hiromi Kikuchi (viool), Ken Hakii (altviool), Keller Quartet, Hongaars Nationaal Filharmonisch Orkest o.l.v. Zoltán Kocsis

BMC CD 129 (2 cd's)

   

György Kurtág, de zonder twijfel grootste nog levende componist, werd in februari 2006 tachtig jaar oud, wat overal ter wereld feestelijk werd gevierd. In Boedapest werd er zelfs een Kurtág 80 Festival in het leven geroepen, waar enkele van zijn werken hun première hebben beleefd.
".Concertante."
voor viool, altviool en orkest ontstond al in 2003, maar in 2006 heeft Kurtág het volledig gereviseerd. De compositie, opgedragen aan Hiromi Kikuchi en Ken Hakii en gerealiseerd in samenwerking met de artiesten werd beloond met de prestigieuze Grawemeyer Award. Het is een wonderschoon werk, met veel fluistertonen en droombeelden, dat in een verstilde epiloog zachtjes, gelijk een nachtkaars, uitgaat. Zonder twijfel is het een echt meesterwerk, en de uitvoering op deze cd is zo perfect en prachtig, dat het gewoon niet nog mooier kan. Daar krijg je tranen van in je ogen. In "Zwiegespräch", met zijn sterke Hongaarse accenten en waarneembare invloed van Mahler en Webern, is de lyrische klank van het Keller Quartet letterlijk versterkt door een synthesizer, bespeeld door György Kurtág junior. De tweede cd eindigt met enkele  "Játékok" (spelletjes), gespeeld door Kurtág zelf met zijn vrouw Márta, maar voor het zover is kunt u nog wegdromen bij "Hipartita" voor vioolsolo.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links