CD-recensie

 

© Aart van der Wal, mei 2017

 

Ysaÿe: Sonates voor viool solo op. 27 nr. 1-6

Sonate nr. 1 in g (Joseph Szigeti) - nr. 2 in a (Jacques Thibaud) - nr. 3 in d (Georges Enescu) - nr. 4 in e (Fritz Kreisler) - nr. 5 in G (Mathieu Crickboom) - nr. 6 in E (Manuel Quiroga)

Rubicon RCD1005 • 69' •

Opname: februari 2014, Wyastone Concert Hall, Wyastone (VK)

 

Giovanni Guzzo (1986, Portamar, Venezuela) schrijft in het cd-boekje: 'Het opnemen van deze geweldige werken voor de viool betekende de realisatie van een lang gekoesterde droom. Ik herinner me de eerste keer dat ik ermee werd geconfronteerd, een opname van deze stukken toen ik pas 14 jaar was. Ik werd er onmiddellijk door betoverd, niet alleen wat hun technische complexiteit betrof, maar ook door de oprechtheid die achter iedere noot schuilging.'

Evenals Bach en Paganini vóór hem heeft Eugène Ysaÿe met deze zes sonates niet alleen de virtuoze (ook meerstemmige!) eigenschappen van de viool willen exploreren, maar niet minder het muzikanteske karakter ervan. Ook hij moet zich terdege hebben gerealiseerd dat holle virtuositeit nooit en te nimmer een doel op zich mocht te zijn en dat de rechtgeaarde connaisseur meer vroeg en verwachtte dan alleen dat. Voor de violist geldt dat uiteraard evenzeer, met als extra aantrekkelijk aspect van deze muziek de brugfunctie tussen het oude en het nieuwe, tussen traditie en improvisatie.

Wat deze sonates niet minder duidelijk maken is dat zij zijn gecomponeerd door een rasviolist, in dit geval de 'koning' van de violisten, een musicus met een enorme staat van dienst. Maar al wordt hier de violistiek tot het uiterste beproefd, er is niet minder sprake van een compromisloze en vooral intense muzikaliteit. Zo uitgevoerd is het een feest om naar deze sonates met slechts die eenzame viool te luisteren. Giovanni Guzzo maakte niet alleen zijn eigen droom waar, maar maakt de toehoorder daarvan op schitterende wijze deelgenoot. Waarmee Guzzo zich bij de internationale top heeft gevoegd. Magnifiek gespeeld en opgenomen (geen wonder, Andrew Keener tekende ervoor).


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links