CD-recensie

 

© Aart van der Wal, maart 2022

John Williams - The Berlin Concert

Klik hier voor de inhoudsopgave

Berliner Philharmoniker o.l.v. John Williams
DG 4862003 • 93' • (2 cd's)
Live-opname: okt. 2021, Philharmonie, Berlijn

   

Filmmuziek die ook los van de film een boeiende luisterervaring toestaat: het is zeker niet iedere filmcomponist gegeven, maar de Amerikaan John Williams behoort er zonder twijfel wel toe, getuige ook de vele successen die met zijn naam verbonden zijn. Dat hij, zoals menige andere collega, er niet voor schroomt om bij zijn grote voorgangers leentjebuur te spelen (met meer dan een knipoog naar bijvoorbeeld Tsjaikovski en Korngold), zij hem graag vergeven; al is het alleen maar omdat hij er inventief mee wist om te gaan en zeker niet geboekstaafd kan worden als notoire ‘plagiaris'. Beter goed gepikt dan slecht gekopieerd.

Hoeveel direct tot de verbeelding sprekende filmmuziek heeft Williams niet geschreven! Ik denk bijvoorbeeld aan de muziek bij ‘Star Wars', ‘Jaws', ‘Black Sunday', Close Encounters', ‘Harry Potter', ‘Indiana Jones', ‘Jurassic Park', ‘Savind Private Ryan' en natuurlijk…'Schindler's List'. Het zijn stuk voor stuk composities die ook als stand-alone furore hebben gemaakt, zoals ook dit nieuwe album aantoont, met als ‘toegift' uit een geheel andere hoek de Elegie voor cello en orkest met als solist Bruno Delepelaire.

John Williams (ten tijde van de opname was hij 89!) is niet alleen een goed geëquipeerde en inventieve componist van de meest uiteenlopende filmmuziek, maar ook een dirigent die, evenals eens zijn grote collega Ennio Moricone (1928-2020), ook met de baton uitstekend overweg kan, en zeker met de Berliner Philharmoniker op het podium ontstaat dan zoiets als een ongrijpbaar fluïdum dat het publiek toen stevig in zijn ban moet hebben geslagen. Het stráált althans met volle teugen af van deze bijzonder geslaagde verdoeking van het live-concert in de Berlijnse Philharmonie in oktober van het vorig jaar, midden in de pandemie. Die alleen al een film waard is...


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links