CD-recensie

 

© 2004 Aart van der Wal

 

Walton: Symfonie nr. 1 in bes - Ouverture Scapino - Siesta.

Filharmonisch Orkest van Gran Canaria o.l.v. Adrian Leaper.

Arte Nova 74321 39124-2 • 61' •


Wie denkt dat dit internationaal vrijwel onbekende orkest onder leiding van een niet echt spraakmakende dirigent voor de Walton-discografie geen aanwinst kan betekenen, komt hier (gelukkig!) goed bedrogen uit. Nog sterker: Leaper kan zich in deze symfonie meten met grootheden als Rattle, Litton, Previn, Haitink en inmiddels ook Daniels. Door vooroordelen gaan véél snoepjes menig oor nogal eens voorbij! Het orkest ontstijgt hoorbaar moeiteloos het provinciale niveau en speelt de sterren van de hemel, met een vlekkeloze intonatie, fraaie soli van o.a. de houtblazers, een prachtige open strijkersklank en een kopersectie die ook de door de jazz geïnspireerde episoden op het lijf geschreven lijkt. Accoorden worden messcherp neergezet, frasering en agogische accenten tonen een groot respect voor de partituur. De balans binnen het ensemble versterkt de indruk van grote doorzichtigheid.

Er zijn vandaag de dag weinig Engelse orkesten die dit zó voor elkaar krijgen! Leapers benadering lijkt door de bank genomen iets minder bevlogen, meer aardgebonden dan die van Daniels. Er heerst rust in de gelederen, welke indruk zéker versterkt wordt door het lucide klankbeeld. Deze dirigent strooit in dynamisch opzicht niet met gulle hand, hij bouwt crescendi en climaxen volgens strakke lijnen op, maar daardoor is zijn interpretatie in het openingsdeel en het scherzo wel enigszins voorspelbaar. In zijn handen is de finale niet zo bloedstollend als bij Daniels en Rattle. Hij is wel meer partituurgetrouw dan Daniels die vanuit het oogpunt van expressiviteit eerder naar rubati grijpt, maar in de crescendi vaart en spanning er maximaal in houdt.

De Scapino-ouverture fonkelt en bruist van levenslust met een bijna onaards fraaie cellosolo. Siesta is precies wat de titel al deed vermoeden: dromerig en landerig, met de mooiste vergezichten achter de oogleden. De opname geeft een rijk klankbeeld af, met fraaie strijkers, vettig koper en fraai geïntegreerde houtblazers, dit alles gevat in een goed perspectief.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links