CD-recensie

 

© Aart van der Wal, oktober 2017

 

The Moscow Recording

(A.M.) Wagner: Symfonie nr. 2 (2016)

Tsjaikovski: Pianoconcert nr. 1 in bes, op. 23

Alexander Maria Wagner (piano), RTV Symphony Orchestra Moscow o.l.v. Alexei Kornienko
TYXart TXA17096 • 66' •
Opname: februari 2017, Omroepstudio 1 & 5, Moskou

www.youtube.com/user/
AlexanderMariaWagner

 

Het is nauwelijks voor te stellen dat een 22-jarige een dergelijk werk weet te componeren als deze Tweede symfonie van Alexander Maria Wagner (Straubing, 1995). Deze Duitse componist en pianist kan ik niet anders kwalificeren dan uiterst begaafd. En dan te bedenken dat hij al eerder een grote symfonie schreef (en op cd verscheen): 'Kraftwerk', nota bene als 14-jarige! Maar er is meer van zijn hand, zoals piano- en koorwerken, een strijkkwartet en toneelmuziek bij 'Wagners Hirn' van Solveig Palm (over Richard Wagner, waarvan Alexander Maria overigens geen nazaat is). Een adolescent die als kunstenaar al gerijpt is en nog op weg naar de volwassenheid (zoals wij die verstaan) 'Kraftwerk' op de kaart zette.

Nu dus de opvolger, de Tweede symfonie. Het is een goede gedachte geweest om 'oud en nieuw' op cd met elkaar te combineren. Zo werd 'Kraftwerk' gecombineerd met werken van Bach en Prokofjev en werd Alexander Maria Wagners pianostuk 'Inferno' samengevoegd met pianowerken van Bach en Schumann. Dan is er deze nieuwe aanwinst, waarin de Tweede symfonie aan Tsjaikovski's Eerste pianoconcert voorafgaat. Natuurlijk, het is een verschil van dag en nacht en niet alleen omdat het ene werk een symfonie en het andere een pianoconcert is. Er zit tussen beide werken maar liefst 120 jaar.

Alexander Maria Wagner

Mag deze Wagner een wonderkind worden genoemd? De kwalificaties zijn er in ieder geval naar. De Tweede symfonie mag als 'Meisterstück' gelden, met vaste technische hand gecomponeerd en volgestouwd met verbeeldingsvolle momenten. Wat ook opvalt is de uitstekend gestructureerde helderheid en Wagners sterke affiniteit met fraai vormgegeven orkestrale klankkleuren. Hij kent het klappen van de zweep, zoals blijkt uit de symfonische motieven die schijnbaar moeiteloos tot fraaie melodieën worden omgesmeed. En hij weet hoe belangrijk stuwende harmonieën in een groot werk als dit zijn. Het opus kent geen vast omlijnd programma, maar kan wel degelijk onder de programmamuziek worden gerangschikt. De vier titels spreken wat dat betreft voor zich: In sterngefüllten Seen. (op een tekst* van Johanna Kapelari en hier uitgesproken door de sopraan Bettina Schönenberg); Trunken; In freudvollen Träumen; Galaktischer Ritus. Deze muzikaal met veel compositorisch raffinement vormgegeven 'sterrenwereld' is het meer dan waard om (en dan vooral meer dan eens!) gehoord te worden. Nee, het is geen 'piep-knor-brom' muziek (voor velen ongetwijfeld een troostrijke gedachte): Wagner componeert in een snel aansprekende stijl waarmee hij zijn publiek eerder een dienst lijkt te bewijzen dan die van zich te vervreemden (zoals dat ook geldt voor bijvoorbeeld Nimrod Borenstein, Thomas Adès en Willem Jeths).

Dan is er de pianist Alexander Maria Wagner, die zich ook in het ijzeren repertoire prima thuis lijkt te voelen en met veel aplomb en technisch vertoon voor een uitstekende lezing van Tsjaikovski's Eerste pianoconcert heeft gezorgd. Hij speelt het werk volgens de partituur, maar voegt daar wel veel energie en schittering aan toe, waardoor het als geheel zeer verfrissend uit de luidsprekers komt. In beide werken laat het in Moskou gewortelde Radio- en Televisieorkest onder Alexei Kornienko zich van zijn beste kant horen; en dat is zeker niet gering. De opname ten slotte geeft zowel de symfonie als het concert van hoog tot laag het volle pond. Ik durf deze uitgave wel een aanwinst te noemen!

___________________
* Het gedicht wil ik u niet onthouden:

Seid gegrüßt, ihr freudvollen Träume,
eures Seins Weiten, vom Nichts umrankt,
zur schönsten aller Einigkeiten.
Ja.
Wir können schwimmen gehn am Mond.
In kalten, stillen, sterngefüllten Seen..


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links