CD-recensie

 

© Aart van der Wal, september 2022

Antonio Vivaldi - Il Mondo al rovescio
Concerti con molti istromenti

Vivaldi: Concert in D, RV 562 (Per la Solennità di S. Lorenzo) - Fluitconcert in e, RV 432 - Concert in C, RV 556 (Per la Solennità di S. Lorenzo) - Concert in F, RV 571 - Concert voor viool en hobo in g, RV 576 - Vioolconcert in A, RV 344 - Concert voor 2 hobo's in a, RV 536 - Concert in F , RV 572 (Il Proteo ò sia Il Mondo al rovescio)

Gli Incogniti o.l.v. Amandine Beyer (viool)
Harmonia Mundi HMM 902688 • 77' •
Opname: april 2021, Auditori Teatre Espai Ter, Torroella de Montgrí (Spanje)

   

Het spel van de in het barokrepertoire gespecialiseerde Franse violiste Amandine Beyer (1974) straalt wereldklasse uit. Dat wordt nog eens weerspiegeld in het door haar en een aantal vrienden in 2006 opgerichte Gli Incogniti, waarvan de naam is afgeleid van de Academia degli Incogniti, de stroming die in het zeventiende-eeuwse Venetië op het gebied van kunsten en wetenschappen een belangrijke rol speelde. Het repertoire van het barokensemble reikt van de Barok tot de Weense Klassiek.

Ik hoorde Beyer nog vrij onlangs in Leipzig, toen zij op twee avonden, in de late uren, Bachs sonates en partita's voor viool solo uitvoerde voor een muisstil publiek. Maar nu dus met haar ensemble met Vivaldi op de lessenaars. Het album kreeg de titel Il Mondo al Rovescio mee, naar het (bijna) gelijknamige Concerto in F, RV 572: Il Proteo ò sia Il Mondo al Rovescio', een toespeling op de zeegod Proteus, een figuur uit de Griekse mythologie, herder van de zeehonden en zoon van of Poseidon of Oceanus, die in staat was om de toekomst te voorspellen, maar ook voortdurend van gedaante kon veranderen. Il Mondo al Rovescio: in een wereld op zijn kop. En Concerti con molti istromenti vindt een ware pendant in wat Vivaldi's tijdgenoot Johann Sebastian Bach in Köthen componeerde: de zes Concerts avec plusieurs instruments, ofwel de Brandenburgse Concerten.

In het spel van Beyer en haar ensemble wordt fonkelende virtuositeit tot ware kunst verheven, is de souplesse van dit toonaangevende kamerorkest ronduit ongelooflijk. Er vallen bovendien zoveel minutieus uitgewerkte details te bewonderen dat het veel meer is dan alleen maar een klankfeest. Het zijn vertolkingen die uitblinken in vitaliteit en levenslust, omlijst door een schitterende waaier van orkestrale kleuren (traverso, blokfluit, 2 hobo's, 2 klarinetten, fagot, 2 hoorns, theorbe, klavecimbel, kistorgel, pauken en strijkers inclusief violone). De opname laat niets meer te wensen over. Kortom, dit is een uitgave van jewelste.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links