CD-recensie

 

© Aart van der Wal, juli 2023

Tubin - Kratt

Tubin: Kratt (balletsuite) - Muziek voor strijkers

Bacewicz: Concert voor strijkorkest

Lutoslawski: Musique funèbre (Trauermusik)

Estonian Festival Orchestra o.l.v. Paavo Järvi
Alpha 1006 • 71' •
Opname: juli 2021, Pärnu Concert Hall (Estland)

 

Wat Estland en Polen met elkander delen is dat beide landen eens door de sovjets waren bezet en dat er toen - het klinkt vertrouwd, maar daardoor niet minder afschuwwekkend - hevig werd geleden onder de daaruit voortvloeiende repressie, censuur, willekeur en zelfs grootschalige deportaties. Maar de beide landen kunnen gelukkig ook terugkijken op een lange en vruchtbare periode van warme handelsrelaties en culturele uitwisseling.

Het mag zeker enige verwondering wekken dat al in 1956, Stalin was toen pas drie jaar dood en met Nikita Sergejevitsj Chroesjtsjov nog als kersverse nieuwe partleider, het inmiddels wijd en zijd bekend staande muziekfestival Warschauer Herfst zijn poorten voor het publiek openstelde. Daar kon vrijuit niet alleen worden gediscussieerd over de avant-gardistische muziek, maar ook worden uitgevoerd. In die zin was voor onder meer de Estse componisten en uitvoerende musici er geen betere gelegenheid om kennis te maken met live uitgevoerde nieuwe muziek dan daar, op dat festival. Men had er graag een lange reis voor over.

Op dit (inmiddels alweer vierde) album verkent Paavo Järvi met het Estonian Festival Orchestra de verbindingslijnen tussen de beide voormalige Oostbloklanden en gezegd moet worden dat de uitkomsten ervan meer dan voortreffelijk zijn en zeker naar nóg meer smaken. Wie alleen in de muziek zelf is geïnteresseerd, de geschiedenis wil laten voor wat zij is, wacht in ieder geval een fascinerende mengelmoes van zowel bekend (Lutoslawski) als minder bekend (Bacewicz) of zelf vrijwel onbekend (Tubin) werk.

Fascinerend om die vele verschillen maar ook overeenkomsten tussen de op dit album samengebrachte muziek te horen. Of eigenlijk is beléven een betere omschrijving, want dat is het: een ware belévenis in klank.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links