CD-recensie

 

© Aart van der Wal, april 2013

 

Tsjaikovski: Symfonie nr. 4 in f, op. 36 - Romeo en Julia (laatste versie 1880)

Russisch Nationaal Orkest o.l.v. Mikhail Pletnev

Pentatone PTC 5186 384 • 61' • (sacd)

Opname: juni 2010, DZZ Studio, Moskou

   

Eerlijk gezegd had ik van Pletnevs Tsjaikovski geen al te hoge verwachtingen. Ik herinnerde me een minder geslaagde poging voor Deutsche Grammophon, een release die rond 1996 op de markt verscheen. Alleen de Manfred-symfonie stak met kop en schouders boven het nogal grijze gemiddelde uit .

Pletnevs visie op Tsjaikovski's Vierde is me ditmaal wel prima bevallen. De tempi zijn aanmerkelijk vlotter geworden, de fraseringen minder stroperig, ritmisch wordt er meer alert gemusiceerd, wat alles tezamen genomen het resultaat beduidend overtuigender maakt. Nog belangrijker is misschien dat de opname absolute topklasse uitstraalt: de door Erdo Groot van het in Baarn gevestigde Polyhymnia gemaakte geluidsregistratie is wel érg goed uitgepakt. Van de zijden strijkers tot het sonore koper, van de pregnante houtblazers tot het goed gedefinieerde slagwerk, het staat er allemaal breed, warm, gedetailleerd en buitengewoon indrukwekkend op, een huzarenstuk van de eerste orde dat in de fantasieouverture Romeo en Julia (hier uitgevoerd in de laatste versie) nog eens wordt herhaald. Waar ik soms over klaag, die blikkerige bekkens, geven in deze opnamen gelukkig het volle pond, imposant fraai uitwaaierend en uitklinkend, precies zoals het moet.

Pletnevs Tsjaikovski is op sommige punten eigenzinnig: diminuendi die niet in de partituur staan, het soms wegvallen van het momentum als er juist moet worden dóórgepakt, of een zekere mate van distantie waar bijvoorbeeld Jevgeny Mravinski met zijn Sint-Petersburgers op DG qua expressie en drama juist de onderste steen wist boven te halen. Over de fantasieouvertüre niets dan goeds: een interpretatieve topper in de catalogus, met veel evocatieve lyriek en volop drama, zonder echter te overdrijven. En over de prachtige opname had ik het al!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links