CD-recensie

 

© Aart van der Wal, oktober 2022

Karol Szymanowski - Piano Works

Klik hier voor de inhoudsopgave

Krystian Zimerman (piano)
DG 4863007 • 71' •
Opname: juni 2022, Fukuyama Hall of Art & Culture (Reed & Rose); mei 1994, Tivoli Concert Hall, Kopenhagen (Masques)

   

De Poolse componist Karol Szymanowski (1882-1937) heeft zijn landgenoot Chopin met de préludes en mazurka's naar de kroon gestoken. Beiden hadden een bijzonder oog en oor voor de typisch Poolse volksmuziek en dan met name voor de mazurka, de volksdans in driekwartsmaat (die anders dan de nog beroemder Weense wals het accent legt op afwisselend de tweede en derde tel). De mazurka in de kunstmuziek richt zich voornamelijk op de symbiose tussen drie verschillende Poolse volksdansen: mazur, oberek en kujawiak.

Maar anders dan Chopin was het Szymanowski juist de doen om de combinatie van ritme en andere Slavische invloeden, waardoor in diens mazurka's eerder een typisch melancholiek klankbeeld overheerst.

Krystian Zimerman, zelf een Pool, kent dit repertoire uiteraard van haver tot gort (hij is ook een groot Chopin-vertolker, getuige onder andere de beide pianoconcerten en de vier ballades) en zo speelt hij het ook: idiomatisch en bijzonder fraai van klank, met grote ritmische precisie en met volmaakte stemvoering. De Masques werden al in mei 1994 opgenomen, maar zijn om de een of andere reden op de plank blijven liggen. Goed dus dat we die er nu tevens bij hebben.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links