CD-recensie

 

© Aart van der Wal, maart 2020

Bent Sørensen - Concertos

Sørensen: Pianoconcert nr. 2 (La Mattina) - Klarinetconcert (Serenidad)* - Trompetconcert

Leif Ove Andsnes (piano), Martin Fröst (klarinet), Tine Thing Helseth (trompet), Norwegian Chamber Orchestra o.l.v. Per Kristian Skalstad; Danish National Symphony Orchestra o.l.v. Thomas Søndergard*
Dacapo 8 226095 • 57•
Opname: september 2019, Universitetets Aula, Oslo
Live-opname: 10 mei 2014 DR Koncerthuset, Kopenhagen*

   

De Deense componist Bent Sørensen (1958) zal zich uitermate gelukkig hebben gevoeld met deze drie absolute topsolisten die zich met volle overgave hebben ontfermd over deze drie concerten, waarbij ik overigens niets afdoe aan de prestaties van het Noors Kamerorkest en het Deens Nationaal Symfonieorkest onder respectievelijk Per Kristian Skalstad en Thomas Søndergard.

Sørensen is een van de vele componisten die hun fantasie laten spreken en een zekere mate van onbevangenheid ten opzichte van de aloude spelregels demonstreren. Geen strikt gemodelleerd discours, maar eerder een dramatische opbouw zoals die zich uit in onder meer sterk contrasterende tempi, schrille instrumentatie en verre van gemoedelijke harmonieën. Als de tonaliteit her en der wordt ondermijnd, dan is dat niet op basis van een star concept, maar een snelle opeenvolging van losgelaten tonaliteit, rusteloze chromatiek en hyperromantische expressiviteit. Ze buitelen zelfs over elkaar heen, in een soms duizelingwekkend tempo. Er worden allerlei vormen gebezigd met een kameleontische bezetenheid die het begrip 'virtuositeit' zelfs nog in de schaduw stelt.

De spanningen die Sørensen in deze muziek heeft gelegd blijkt niet alleen een kwestie van progressie, maar ook van pure vlakverdeling. De vorm van de vlakken, hun omvang en locatie ten opzichte van elkaar bepalen in hoge mate het spanningsverloop, zonder daarbij in een al te weelderige expressiviteit te vervallen. De felheid van het kleurenspel draagt er bovendien toe bij dat de spanning ook in de verbeeldingsvolle instrumentatie haar eigen pendant vindt. De bijdrage van de menselijke stem (zoals in het Klarinetconcert) voegt er dan nog een dimensie aan toe.

Summa summarum: een belangrijke uitgave binnen de grillige kaders van de eigentijdse muziek en ook nog fabelachtig realistisch opgenomen.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links