CD-recensie

 

© Aart van der Wal, april 2004

 

Vallet: Le secret des muses.

Paul O'Dette (luit).

Harmonia Mundi HMU 907300 • 74' •


Nicolas Vallet, die waarschijnlijk is geboren rond 1583 en overleed na 1642, was een van de meest toonaangevende zeventiende-eeuwse componisten voor de luit, hoewel zijn roem hem in die tijd zeker niet vooruitsnelde: de in het dorpje Corbeny ten noorden van Parijs geboren toondichter bleef in de schaduw van zijn toen veel beroemder tijdgenoten.

Vanaf 1613 woonde en werkte Vallet in Amsterdam, als vertolker, muziekleraar en beheerder van een heuse dansschool. In november 1626 vormde Vallet met drie uit Engeland geëmigreerde spelers een luitkwartet dat zich zowel verdienstelijk maakte op bruiloften en partijen als ook concerten gaf.

O'Dette is een begenadigde bespeler van de tiensnarige luit die de op deze cd verzamelde 28 korte stukken met een grote variëteit gestalte geeft en zich er daarbij rekenschap van geeft dat deze muziek - die zijn wortels heeft in renaissance en barok - vooral bedoeld was als dansbegeleiding. Dat komt ook tot uiting in de daarbij passende pregnante ritmiek en de consistente tempi. De in renaissance-stemming geschreven Le secret des muses bevat vele stukken die zijn voorzien van nauwkeurige vingerzettingen en zorgvuldig uitgeschreven versieringen, wat in de historiserende uitvoeringspraktijk in dit geval letterlijk met beide handen werd aangegrepen. Daaronder overigens ook Nederlandse titels: Slaep soete slaep, Boerinneken, Soet Robert, Onse Vader in hemelryck en Onder de lindegröne.

De opname is helder, kleurrijk en laat geen detail onbelicht.

Samenvattend: onbekend maakt in dit geval zéker snel bemind! Wie de smaak te pakken krijgt mag ik graag verwijzen naar andere uitgaven van Harmonia Mundi waarin O'Dette schittert: HMU 907265 (Robin Hood, Elizabethan Ballad Settings) en HMU 907313 (The Royal Lewters, Music of Henry VIII and Elizabeth I's favourite lutenists).


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links