CD-recensie

 

© Aart van der Wal, mei 2003


Schumann: Liederkreis op. 39 - Dichterliebe op. 48 - Was will die einsame Träne op. 25 nr. 21 - Du bist wie eine Blume op. 25 nr. 24 - Dein Angesicht op. 127 nr. 2 - Der Hans und die Grete tanzen - In meiner Brust - Der Arme Peter wänkt vorbei op. 53.

Wout Oostkamp (bariton), Willem Brons (piano).

Arsis 96007 • 63' •


Ik breek graag een lans voor musici van eigen bodem, maar over de verrichtingen van dit duo kan ik onmogelijk enthousiast raken. Om Dichterliebe als voorbeeld te nemen: het klinkt te nadrukkelijk, met weinig aandacht voor de grote lijnen en te veel naar buiten gekeerd. Het discours is uitgesproken flets, kleine accentverschuivingen worden achteloos gepasseerd. Oostkamp weet weinig aan te vangen met lang aangehouden pianissimi, laat staan dat hij een fraai legato creëert. Uitgerekend als de tekst er niet om vraagt wordt de expressieve wagen volgeladen! Het flakkerende, wapperende begin van 'Ich hab' im Traum geweinet' had een retake verdiend.

De pianopartij komt bonkerig uit de luidsprekers, de stem staat geregeld uit focus en de akoestiek mist iedere intimiteit. Alles bijeen genomen een sfeerloze, zo niet overbodige uitgave.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links