CD-recensie

 

© Aart van der Wal, augustus 2013

 

Schubert: Die schöne Müllerin D 795

Karol Kozlowski (tenor), Jolanta Pawlik (piano)

DUX 0588 • 63' •

Opname: september 2011, Witold Lutowlawski Concert Studio van de Poolse Radio, Warschau

   

De Poolse tenor Karol Kozlowski paart een soepele stem aan een frisse, jeugdige uitstraling. Daarnaast weet hij zich in in deze magnifieke liedcyclus uitstekend in te leven en geeft hij daarbij hoorbaar het beste van zichzelf. Hij heeft goed zijn grote voorgangers geluisterd: er zijn fraseringen die sterk doen denken aan de zangkunst van bijvoorbeeld Peter Schreier, maar dat neemt niet weg dat hij er wel degelijk in is geslaagd om een eigen toon te vinden, getuige de vele individuele kleuringaccenten. Kracht in Am Feierabend, vertederend en bijna liefkozend in Der Neugierige, expressief kortademig in het daar opvolgende Ungeduld, teder in Mit dem grünen Lautenbande, explosief in Eifersucht und Stolz en van een oneindige weemoed getuigend in Des Baches Wiegenlied.
Kozlowski kan ook ingehouden, zacht zingen, zoals in Des Müllers Blumen, dat ondanks het sotto voce karakter kern en karakter behoudt. Jammer alleen dat zijn landgenote, de pianiste Jolanta Pawlik de finesse van een Gerald Moore mist.

Dit is geen uitgave die de overige doet verbleken, hetgeen sowieso al bij voorbaat een onmogelijke opgave is, maar het zegt wel iets over het vocale en interpretatieve talent van deze Poolse tenor die zo te horen nog een mooie toekomst voor zich heeft.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links