CD-recensie

 

© Aart van der Wal, mei 2022

Schubert Ouvertüren - Lebensfreude

Schubert: Ouverture in Italiaanse stijl D 591 - Ouverture Fierrabras D 796 - Ouverture in D, D 556 - Ouverture in c, D 8 - Ouverture Rosamunde D 644 - Ouverture Der hausliche Krieg D 787 - Ouverture Der Teufel als Hydraulicus - Ouverture in Italiaanse stijl D 590

Berliner Symphoniker o.l.v. Hansjörg Schellenberg
Solo Musica SM 361 • 64' •
Opname: nov. 2020, Hohenzollernsaal, Berlijn

   

Al ruim een halve eeuw blaast de Berliner Symphoniker zijn partijtje mee in het Berlijnse muziekleven. Mijn eerste kennismaking dateert van 'lichtjaren' terug, toen in operettes onder leiding van Robert Stolz.

Het aardige van dit orkest is bovendien dat het niet zo honkvast is en het publiek daadwerkelijk zelf ook opzoekt, op meerdere locaties in en rond de Duitse hoofdstad. Vandaar ook dat je het orkest kunt tegenkomen in zowel de Philharmonie en het Konzerthaus als de Kunstenuniversiteit, de kathedraal, het Chorin-klooster of de 'Kulturbrauerei'. En evenals zoveel andere Duitse en buitenlandse orkesten verkeert het ensemble graag buiten de landsgrenzen, met optredens in Europa, Azië, Afrika en op het gehele Amerikaanse continent. Ook op de als paddenstoelen uit de grond gerezen muziekfestivals zijn de Berlijners menigmaal te gast. Dit alles tezamen zegt zeker het nodige over de muzikale kwaliteiten die de Symphoniker in huis hebben, al is er - hoe kan het anders - dienaangaande de onvermijdelijke afstand tot de Berliner Philharmoniker. Maar het was wel de Symphoniker die al jaren geleden in Berlijn begon met bijzondere pedagogische projecten, speciaal toegewijd aan de schooljeugd en hun familieleden. Dat mag dus ook weleens gezegd worden.

Onder de titel Lebensfreude bracht het orkest op dit album de acht ouvertures van Franz Schubert samen zoals we die uit de Deutsch-catalogus kennen. Ze worden door chef-dirigent Hansjörg Schellenberg (overigens ook hoboïst van internationale allure) - hoewel niet alle ouvertures van begin tot eind het joie de vivre uitstralen (gelukkig maar!) - in een fris en monter jasje gezet, al kan zijn energieke en zelfs meeslepende aanpak helaas niet verhinderen dat de kwaliteit van deze werken niet onverdeeld hoog is. Al maak ik graag een uitzondering voor de beide 'Italiaanse' ouvertures, die voor de toneelmuziek van Rosamunde en - met enige reserve - Fierrabras (de opera die nooit een echt succesnummer is geworden, zelfs niet nadat Claudio Abbado en Ingo Metzmacher zich er vol enthousiasme over ontfermden). De net zo geslaagde sonische omlijsting van deze uitstekende artistieke prestatie was in handen van Ralf-Peter Brinkmann. Ik durf er veel onder te verwedden dat voor menigeen die althans deels onbekende muziek is!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links