CD-recensie

 

© Aart van der Wal, januari 2021

Schubert - Ins stille land

Schubert/Van Dijk: Ins fremde Land D 403 - Frühlingsglaube D 686 - Der Tod und das Mädchen D 531 - Abendstern D 806 - Auf dem Wasser zu Singen D 774 - Das Grab D 330 - Schwanengesang D 744

Schubert: Strijkkwartet nr. 6 in D, D 74 - nr. 14 in d, D 810 (Der Tod und das Mädchen)

Signum Quartett
Pentatone PTC 5186732 • 80' •
Opname: september 2019, Sendesaal, Bremen

   

Het Signum Quartett is opgericht in Keulen in 1994 en kent de volgende bezetting: Florian Donderer (hij is de opvolger van Kersten Dill) en Annette Walther (viool), Xandi van Dijk (altviool) en Thomas Schmitz (cello). Dit topensemble is te vinden op alle wereldpodia maar ook in de studio, waar het al eerder, in 2017, een cd met uitsluitend werken van Schubert alsmede een aantal van diens liederen in een bewerking voor strijkkwartet opnam, toen eveneens voor het Nederlandse label Pentatone. Dat album, met de titel ‘Aus der Ferne', heb ik hier besproken. Nu dus het vervolg: ‘Ins stille Land', eveneens verwijzend naar de titel van het gelijknamige lied waarmee dit recital wordt geopend.

Evenals de vorige uitgave bruist dit album van creativiteit en inventiviteit, zijn zowel de individuele stemmen als het samenspel als om door een ringetje te halen en treft de voortdurend glanzende toonzetting in dit van grote klankrijkdom getuigende, expressieve krachtenveld . De beide hoofdthema's, te weten vervreemding en dood, kerven dankzij dit sublieme spel diep in.

Opnieuw heeft de altvioliste in dit exquise gezelschap, Xandi van Dijk, gezorgd voor zes fraai gestileerde, volkomen overtuigende bewerkingen die nergens de indruk maken dat ze dit zijn. Alsof ze oorspronkelijk door Schubert voor strijkkwartet werden geconcipieerd, zo klinkt het. Zoals u weet ben ik geen al te groot voorstander van menige bewerking door de doelloosheid ervan, maar in dit geval geef ik me net zo graag gewonnen als toen in 2017. Voorwaar geen geringe prestatie en bovendien een welkome aanvulling op de beide strijkkwartetten D 74 en D 810. Fraai opgenomen door Sebastian Klein in de Sendesaal in Bremen!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links