CD-recensie

 

© Aart van der Wal, mei 2017

 

R. Strauss: Ständchen - Die erwachte Rose - Wiegenlied - Befreit

Mahler: Frühlingsmorgen - Ablösung im Sommer - Scheiden und Meiden - Urlicht

Schoeck: Wandsbecker Liederbuch op. 52

Britta Glaser (sopraan), Matthias Veit (piano)

TYX TXA 17089 • 63' •

Opname: september en december 2016, Klangscheune Nack (D)

www.TYXart.de

 

Het probleem van de Duitse sopraan Britta Glaser is dat zij haar dictie niet goed op orde heeft. Dat gaat primair ten koste van de verstaanbaarheid en secundair van de tekstuitbeelding. De gevolgen laten zich raden: eenvormigheid, gebrek aan nuance en expressieve vlakheid. Haar interpretatie krijgt daardoor ook iets naiëfs (wat zeker niet uit de teksten blijkt), heeft te weinig zeggingskracht. Het zwaartepunt ligt te veel op de techniek en te weinig op de interpretatie. De consequentie is helder: de vertolkingskunst moet het afleggen tegen de strijd om de noten. Meer vibrato is de oplossing niet, maar leidt eerder tot het tegenovergestelde.

Waarom waagt deze zangeres zich aan dit buitengewoon veeleisende repertoire? Dit is alleen weggelegd voor de hogeschool van de liedkunst en daarvoor geldt dat er velen geroepen, maar slechts weinigen uitverkoren zijn. Dit is het terrein van een Damrau, Fleming, Kirchschlager. Om het vriendelijk te zeggen: zover is Glaser nog niet.
Een duidelijk gemiste kans bovendien, want van Schoecks Wandsbecker Liederbuch bestaat bij mijn weten alleen een lp-uitgave op het Zwitserse label Jecklin, met Juliane Banse, Dietrich Henschel en Wolfgang Rieger. Matthias Veit weet er niet meer van te maken dan dat van een 'keurige' begeleiding. Hij doet zijn eigen ding, het klinkt technisch vooral smetteloos, maar de muzikale inhoud in samenspraak met de zangeres verschuift naar het tweede plan. Het lijkt mij wel duidelijk dat Glaser hem onvoldoende wist te inspireren. De vonk van de synergie is in geen velden of wegen te bekennen. Het is alles tezamen uitgemond in een uitgesproken teleurstellend recital en daarmee is echt alles gezegd.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links