CD-recensie

 

© Aart van der Wal, november 2008


 

Rossini: Sonate a quattro voor blaaskwartet: nr. 1 in F - nr. 2 in g - nr. 3 in F - nr. 4 in Bes - nr. 5 in D - nr. 6 in F.

Rotterdam Philharmonic Wind Soloists.

Brilliant Classics 93764 • 77' •

 

 

 


Héerlijke, ongecompliceerde muziek van een twaalfjarige! De componist schreef er later zelf over: "Zes verschrikkelijke sonates, door mij gecomponeerd in een landhuis [vlakbij Ravenna] van mijn beschermheer en vriend Triossi, op een bijzonder kwetsbare leeftijd, zonder zelfs maar eerst les te hebben genomen in het contrapunt. Ze werden alle binnen drie dagen gecomponeerd, uitgeschreven en gespeeld door de bassist Triossi, mijn neef Morini, eerste violist, zijn broer als cellist - ze speelden allemaal als honden - en ik als de tweede violist, die ik moet het eerlijk zeggen, toch het minst 'honds' was."

Rossini deed zich met deze uitspraak duidelijk tekort, want ook al klinken sommige passages wat klungelig, het algehele resultaat in termen van inventiviteit en spiritualiteit mag er zijn. Dat geldt evenzeer voor Rossini's zetting voor blaaskwartet, dat op deze cd al even heerlijk en ongecompliceerd wordt gespeeld. We mogen ze best topsolisten noemen, die eerste lessenaars van het Rotterdams Philharmonisch Orkest: Juliete Hurel (fluit), Henk de Graaf (klarinet), Johann Steinmann (fagot) en Martin van de Merwe (hoorn).

De opname dateert al van mei 1999 (op een vaak daarvoor gebruikte locatie: de Hervormde Kerk in Rhoon), maar klinkt als een klok: de vier instrumenten ontvouwen hun schitterende kleuren met groot aplomb. Wie niet diep onder de indruk raakt van de smeltende samenklanken in bijvoorbeeld het Andante van het Eerste kwartet, moet (bijna...) een hart van steen hebben.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links