CD-recensie

 

© Aart van der Wal, juni 2023

Bach: Vioolconcert in E, BWV 1042 - in a, BWV 1041 - Dubbelconcert in d, BWV 1043*

Pärt: Fratres - Spiegel im Spiegel**

Arabella Steinbacher en Christoph Koncz* (viool), Peter von Wienhardt** (piano), Stuttgarter Kammerorchester o.l.v. Christoph Koncz
Pentatone PTC 5187017 • 69' •
Opname: juni 2022, Kirche Peter und Paul, Reutlingen-Gönningen (D)

 

Evenals haar landgenote Isabelle Faust past glamour niet in het muzikale vocabulaire van Arabella Steinbacher: beiden gaat het om de muziek en om niets anders. Dat blijkt ook uit dit album dat uitsluitend werken van het ‘ijzeren' repertoire bevat (beide werken van Pärt mogen er inmiddels ook toe worden gerekend).

De ‘historisch geïnformeerde' uitvoeringspraktijk (in de media meestal gehanteerd, maar ik vind het een onmogelijke omschrijving en heb het liever over ‘historiserende' uitvoeringspraktijk) heeft ook in het van huis uit traditionele muziekbedrijf behoorlijk vaste grond onder de voeten gekregen: niemand kan er dus meer omheen. Ook deze Bach-vertolkingen getuigen ervan, want er wordt pittig gemusiceerd, met het daarbij behorende stevig ritmisch profiel, zoals dat tevens geldt voor de pregnante articulatie en dito frasering. Geen stroperigheid dus, geen ‘schmieren', geen slappe ritmiek, de stemvoering is in alle geledingen daarentegen kristalhelder, waardoor de luisteraar nog eens extra op het muzikale hart krijgt gedrukt hoe fenomenaal Bach ook zijn instrumentale werken melodisch en harmonisch vorm wist te geven; en met welke overweldigende fantasie dat gepaard ging. Bach mag dan niet zozeer bekend staan als vernieuwer, hij was wel een op stilistisch gebied ontzagwekkende verbinder die werkelijk alles én nog veel meer wist te halen uit die toch al zo rijke bronnen van voorgangers en tijdgenoten. Geen Dag Zonder Bach: het is zonder meer een verrijking van ons dagelijkse bestaan.

Bij Pärt (*1935) ligt dat in mijn beleving anders, maar het aantal volgers en bewonderaars van zijn minimalistische concepten zijn niet te tellen. Prima, want dan beantwoorden deze stukken in dit opzicht aan hun doel. Fraters horen we op deze cd in de versie voor (solo)viool, strijkorkest en slagwerk, Spiegel im Spiegel in die voor viool en piano.

Het spel van Steinbacher is niet alleen puur en muzikantesk, maar straalt ook intelligentie uit, want in de drie vioolconcerten worden de melodielijnen met veel raffinement ontrafeld, terwijl ze er terecht niet voor terugdeinst om dynamische markeringen aan te brengen zonder daarbij echter de structuur aan te tasten. Wat me dan tevens op haar muzikale partner brengt, want ook dirigent Christoph Koncz geeft haar in het Dubbelconcert BWV 1043 gloedvol partij. Daarnaast ontpopt zich het Stuttgarter Kammerorchester ook hier als een ensemble van klasse dat de beide solisten naadloos volgt, maar het daarbij niet laat en aan de orkestpartijen een veelkleurige invulling geeft. Ook met haar pianist, Peter von Wienhardt in Spiegel im Spiegel, heeft ze het uitstekend getroffen.

Samen met Carl Schuurbiers was Erdo Groot (beiden van Polyhymnia) verantwoordelijk voor de prachtige opname in wat ik heb dankzij deze uitmuntende registratie heb mogen ervaren als een ideale akoestiek: die van de Peter & Paul-kerk in Reutlingen-Gönningen.

De conclusie kan niet anders zijn dan dat sprake is van een prachtig album.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links