CD-recensie

 

© Aart van der Wal, februari 2006

 

The Rose, The Lily & The Whortleberry

Liederen, motetten en madrigalen uit de middeleeuwen en renaissance uit Frankrijk (1250-1377 en 1500-1550), Engeland (1290-1460), Bourgondië (1460-1506), Spanje (1480-1560), Italië (1508-1565) en de Lage Landen (1520-1560).

Orlando Consort: Robert Harre-Jones (counter-tenor), Mark Dobell en Angus Smith (tenor), Donald Greig (bariton) en Robert Macdonald (bas).

Harmonia Mundi HMU 907398 • 77' •

   

In het begeleidende en zeldzaam fraai uitgevoerde boekwerk wordt terecht opgemerkt dat de eigen tuin een ware lusthof kan zijn en daardoor een prachtige afleiding van het dagelijkse, jachtige bestaan dat toch zo wordt gekenmerkt door spanning en stress (ik zeg er gelijk maar bij: en met vooral veel mensen op slechts een bescheiden oppervlakte). Het is een goede ontspanning, het zelf kweken van groenten en het verzorgen van geraniums in de schaarse uren die daarvoor nog beschikbaar zijn, bij voorkeur in het weekeinde of tijdens de lange voorjaars- en zomeravonden (de zomertijd helpt daarbij een beetje). De tuin ook als een oase van rust voor de volwassenen en het speelterrein voor de kinderen.

In de middeleeuwen en de renaissance lag dat beduidend anders en was de tuin er toch vooral als middel om te overleven. We vinden dat ook terug in de literatuur en in de liederen van de rondreizende liedzangers uit die dagen. Maar ook als de liefde werd bezongen of beschreven, waren daar ook de fonteinen en rozentuinen die vaak voor een treffende sfeertekening zorgden. Tuinen waren uitgelezen ontmoetingsplaatsen voor de geliefden, weg van de alledaagse drukte die hen ook toen omringende. Geen wonder dus dat vele componisten sterk werden geïnspireerd door wat groeide en bloeide en in het tuinleven tot volle wasdom kwam, desgewenst aangevuld met een vleugje erotiek die dan gevat was in door vleugels gedragen dichtkunst.

De Tuinen der Liefde worden hier in alle denkbare toonaarden en stemmingen bezongen, afgewisseld door religieuze teksten, gecultiveerd en 'gevangen' in de strikt natuurlijke ambiance van in de zon fonkelende waterstromen langs door de natuur geschapen of speciaal aangelegde cascades, met bronnen, terrassen en grotten, bloemen, planten, struiken en bomen, een lustoord, een hof van Eden, misschien zelfs wel Arcadia in de gedachten van de mensen.

De op deze cd vertegenwoordigde componisten zijn niet de minste, waaronder De Machaut, Agricola (in dit metier wel een zeer toepasselijke naam!), Vásquez, Guerrero, De Sermisy, Crequillon, Clement en Gombert. Hun muziek krijgt bijna hemelse contouren in deze volmaakte samenklanken die al even volmaakt zijn opgenomen.

Zomaar in de late uurtjes, met een glaasje wijn onder handbereik laat u deze prachtige klanken gewoon maar over u heenkomen en (bijna) gegarandeerd dat u een goede nachtrust tegemoetgaat en de wachtende, nieuwe dag met meer gemak aankunt!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links