CD & DVD-recensie

 

© Aart van der Wal, mei 2021

Sta op! - Nieuwjaarsconcert 2021 van het Nederlands Blazers Ensemble

Klik hier voor de inhoudsopgave (voor zolang beschikbaar)

Nederlands Blazers Ensemble met gasten en jonge componisten
NBE Live NBECD048• 64' • (cd + dvd)
Live-opname: 1 januari 2021, Concertgebouw, Amsterdam

 

Het is ieder jaar weer een spetterend feest: het Nieuwjaarsconcert door het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw. Daar kunnen ze in Wenen de vingers bij aflikken, want áls er wat het NBE betreft sprake is van een traditie, dan geldt dat uitsluitend de jaarlijkse terugkeer van een groots en altijd verrassend evenement.

Ik heb op het kantoor van het NBE in de Amsterdamse binnenstad van dichtbij gezien hoe lastig en ingewikkeld het is om een dergelijk veelomvattend en veelkleurig programma zowel te bedenken als in de steigers te zetten. Het publiek dat er met open mond en (hopelijk ook!) oren getuige van is zal zich dit misschien niet zo realiseren, maar alleen al de vele lichteffecten vragen om een uiterst minutieuze voorbereiding. Dit doe je niet zomaar even op een regenachtige zondagmiddag.

De inspiratie vlamde op die gedenkwaardige Nieuwjaarsdag ondanks alle coronamisère (er was geen publiek in de zaal) weer hoog op. Voor het volledige programma verwijs ik graag naar de website van het NBE (klik hier). Ook van de digitale versie wist men een bijzonder ingenieus uitgewerkt kunststukje te maken.

Opnieuw was sprake van – ik citeer uit het programmaboekje – ‘spannende combinaties met andere disciplines en kunstvormen'. Vernieuwend en verrassend, ontroerend en spectaculair: het zit het ensemble en de speciaal voor deze ‘happening' aangetrokken gasten in het bloed.

De titel Sta op! verwijst naar het thema van de eveneens jaarlijks terugkerende compositiewedstrijd:

Nu even niet over corona. Sta op! Pak een stuk papier, een instrument of je computer. En componeer dan een stuk voor iemand, voor een idee, of voor iets dat het verdient om muziek voor te maken. Iets waar je voor wilt opstaan, of zelfs voor in opstand wil komen.
De kinderen van Lesbos, je oma, smeltend ijs van Groenland, toch de IC-artsen, K-pop, blacklivesmatter, iets dat wél een standbeeld verdient. Hoe verrassender en opstandiger je idee hoe krachtiger.

Mooi toch? Logisch dat het NBE het album heeft uitgebracht met zowel een cd als dvd, want het visuele is net zo belangrijk als het auditieve. Het is een tot in de puntjes verzorgde uitgave geworden die geen enkele liefhebber zich mag laten ontgaan.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links