CD-recensie

 

© Aart van der Wal, november 2018

 

Mozart: Pianoconcert nr. 20 in D, KV 466 - Pianosonate nr. 3 in Bes, KV 281 - nr. 12 in F, KV 332 - Fantasie in d, KV 397

Seong-Jin Cho (piano), Chamber Orchestra of Europe o.l.v. Yannick Nézet-Séguin
DG 0289 483 5522 8 • 69' •
Opname: juni 2018, Festspielhaus, Baden-Baden (KV 466); juli 2018, Friedrich-Ebert-Halle, Hamburg-Harburg

   

De (Zuid-)Koreaanse pianist Seong-Jin Cho (1994) is een pianist van groot formaat. Zo jong als hij is weet hij de vele gevoelslagen in Mozarts opstandige Pianoconcert KV 466 net zo feilloos te treffen als de onderhuidse spanningen in de beide pianosonates en de fantasie. Een bijna intuïtieve zuiverheid is kenmerkend te zijn Mozart-stijl. Zijn spel is overrompelend, ontroerend en verrassend, maar straalt ook autoriteit uit. Met het Chamber Orchestra of Europe onder de baton van Yannick Nézet-Séguin is bovendien sprake van een ideaal partnerschap waarin energiek geaccentueerde expressiviteit wordt afgewisseld met fijnzinnige lyriek. Nog een pluspunt is Cho's sterk gemarkeerde visie op Beethovens cadens (WoO 58 nr. 1) in het openingsdeel.

Natuurlijk ligt het voor de hand om al bij voorbaat te veronderstellen dat Cho's Mozart er een is van dertien-in-een-dozijn. En zo vreemd zou die gedachte niet eens zijn, want veel Aziaten zijn wel uiterst bedreven in de techniek, maar falen jammerlijk wanneer het om de inhoudelijke kant van de muziek gaat. Niets daarvan bij Cho en daarom is dit een waardevolle aanvulling op de Mozart-discografie. Onder anderen Clara Haskil, Walter Gieseking, Ingrid Haebler, Murray Perahia en nog vrij kort geleden Grigori Sokolov gingen Cho voor, maar deze Zuid-Koreaan hoort zeker in datzelfde selecte gezelschap thuis. Deutsche Grammophon zorgde voor een fraaie omlijsting van dit parelende, maar ook diepgravende spel.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links