CD-recensie

 

© Aart van der Wal, januari 2012

 

 

W.A. Mozart & M. Haydn - Duo Sonatas

Mozart: Duo voor viool en altviool in G, KV 423 - in Bes, KV 424 - Menuet KV 487 (nr. 2 uit 12 Duo's voor bassethoorn)

M. Haydn: Duo nr. 1 in C, MH 335 - nr. 2 in D, MH 336

Rachel Podger (viool), Jane Rogers (altviool)

Channel Classics CCS SA 32411 • 73' • (sacd)


De echte kroonjuwelen op deze cd stammen van Mozart. In simpele termen zou je dat het verschil kunnen noemen tussen genie en meesterschap: Mozart in de eerste, Michael Haydn in de twee categorie, al is in dit geval die vergelijking niet helemáál eerlijk want toen Mozart zijn duo's schreef was hij zo fit als een hoentje en had hij maatschappelijk en sociaal succes, terwijl Michael ziek was en zijn 'baas', de aartsbisschop van Salzburg, hem pas voor de duo's zou betalen als hij ze alle zes had voltooid. Dat lukte de tobbende componist niet meer, maar Mozart was in de buurt (hij had in juli en november 1783 Salzburg bezocht) en was zo 'vriendelijk' om de klus af te maken.

Podger, die met Gary Cooper alle vioolsonates van Mozart (elders op deze site besproken) heeft opgenomen, kent dit repertoire als geen ander, maar niet minder verrassend is het aandeel van Jane Rogers: samen leveren ze ze interpretatieve en technische souplesse die nodig is om deze kostelijke stukken tot leven te wekken. De kracht van hun spel ligt ook in de nuance, zowel binnen en frase als wat verder uitgestrekt over het ritmische discours. Heel fraai zijn ook die minuscule wendingen van het stralende majeur naar het donkere mineur, of wanneer de toon net even anders wordt aangezet waardoor de mooiste kleurrijke effecten ontstaan. Zowel Podger als Rogers beheersen deze materie dusdanig dat hun spel als het ware los lijkt te zijn gezongen van de noten zelf, alsof ze zich met groot enthousiasme overgeven aan het spel van de improvisatie. Stukken als deze maken weer eens haarscherp duidelijk hoe moeilijk muziek op dit niveau toch altijd weer is en blijft. De kleinste oneffenheid in het spel wreekt zich onmiddellijk en dan ook nog eens genadeloos. Alleen meesters op hun instrument kunnen deze duo´s echt met overtuigingskracht presenteren.

De mooie opname laat het glansrijke spel van de beide dames optimaal tot zijn recht komen (All Saints Church, East Finchley, Londen, mei 2011). De achtergrond is niet helemaal stil: er is herhaaldelijk een soort rumble waarneembaar, waarschijnlijk van verkeer in de buurt van de kerk, maar het stoort allerminst (tenzij u met subwoofers in de weer bent natuurlijk, want dan kan het net iets te veel van het goede worden).
Podger bespeelt een Pesarinius uit 1739 en Rogers een altviool van Jan Pawlikowski uit 2008, gemodelleerd naar Guarnerius.
Een klein foutje: in het boekje staat ten onrechte vermeld dat het afsluitende menuet afkomstig is uit de 12 Duo's voor hoorn KV 487. Mozart schreef ze echter voor de bassethoorn, die niets met een hoorn te maken heeft maar sterk verwant is aan de altklarinet.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links