CD-recensie

 

© Aart van der Wal, maart 2008


 

L. Mozart: Die Bauernhochzeit - Cassatio ex G ('mit der 'Kindersinfonie').

Mozart: Fuga uit 'Gallimathias Musicum' KV 32 - Twaalf variaties op 'Ah, vous dirai-je maman' KV 265 - Symfonie nr. 1 in Es, KV 16.

Tini Mathot (pianoforte in KV 265), Amsterdam Baroque Orchestra o.l.v. Ton Koopman.

Challenge Classics CC72189 • 59' •

www.challenge.nl


Een aantrekkelijke mengelmoes bestaande uit bekende kost (KV 265 en KV 16) en enige curiosa, hoewel Leopold Mozarts Kindersymfonie incidenteel nog weleens te horen is. Het blijft onbegrijpelijk hoe een achtjarige dreumes zo'n symfonie (KV 16) kon componeren. Hieruit spreekt een zich ontluikend groot talent dat met groot vakmanschap een waar juweeltje uit zijn pen liet vloeien. En dat tijdens een oponthoud in Londen, toen vader Leopold te kampen had met een keelinfectie en de kleine Wolfgang aldus de tijd doodde...

Het daarop aansluitende bezoek aan Nederland moet althans deels ook al geen pretje zijn geweest, want zus en broer werden ziek. Zozeer zelfs, dat voor Nannerls leven werd gevreesd. Ook dit leidde tot een noodgedwongen langer verblijf in ons land, waar Wolfgang voor de festiviteiten rond de inhuldiging van Willem V als stadhouder van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden zijn 'Gallimathias Musicum' componeerde, een potpourri samengesteld uit allerlei melodieën die Wolfgang goed kende. De fuga daaruit duurt slechts 3,5 minuten, maar is zeker al veelbelovend.

'Die Bauernhochzeit' biedt veel goede luim en soms uitgelaten vrolijkheid. Veel jolijt dus, inclusief klappen en roepen. Van de Cassatio kan niet met zekerheid worden gezegd dat Leopold het heeft gecomponeerd, hoewel de volledige versie ervan in Leopolds handschrift bewaard is gebleven. Een aantal delen eruit zijn bekend geworden als Haydns Kindersymfonie. In het zesdelige stuk wordt gebruik gemaakt van kinderinstrumenten en speelgoed dat geluid maakt. Zoals dat toen in de mode was.

Goed vertolkt, zeer levendig en met overtuiging gebracht is dit zeker een bijzonder leuke cd, die weer eens aantoont dat 'klassieke' muziek érg leuk en zeer onderhoudend kan zijn!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links