CD-recensie

 

© Aart van der Wal

 

Mozart: Kyrie in d, KV 341 (368a) - Dixit et Magnificat in C, KV 193 (1868) - Missa brevis in Bes, KV 275 (272b) - Litaniae Lauretanae in D, KV 195 (186d).

Eva Mei, Barbara Bonney (sopraan), Elisabeth von Magnus (alt), Kurt Azesberger, Uwe Heilmann (tenor), Gilles Cachemaille (bas), Arnold Schönberg Koor, Concentus musicus Wien o.l.v. Nikolaus Harnoncourt.

Teldec 4509-93025-2 • 67' •


Deze uitgave biedt het allemaal: sublieme strijkers, knallende pauken, kamerbrede hoorns en fonkelende trompetten, een fabuleus koor en solisten die nu eens niet zuchten onder het juk van hun complexe partijen, maar zich moeiteloos en stralend, onbekommerd bijna, in het geheel voegen. Van mij mag dat allemaal! De enige smet is de wat huiligere toon van Heilmann in het Regina angelorum van KV 195. Zoals gebruikelijk bij Harnoncourt is er volop spanning en avontuur: de dynamische contrasten zijn groot, pittige accenten en syncopen worden nadrukkelijk geëtaleerd en soms, zoals in het Kyrie en Dixit, neigt de vertolking zelfs schaamteloos naar de romantiek. De Amens zijn uit graniet gehouwen en de fugati worden messcherp neergezet, maar er zijn ook de noodzakelijke rustpunten, terughoudendheid en zelfs verwondering. Voor mij is dit toch weer Harnoncourt op zijn best: zeer geïnspireerd, oorspronkelijk en dus nooit middelmatig, technisch op hoog niveau, soms ook grillig maar altijd enerverend. Dit heeft niets met compromissen of gebrek aan goede smaak te maken, maar met een opvatting die consequent en met ijzeren hand tot een uiterst boeiende interpretatie wordt gesmeed. De opname is een sieraad: je hoort niet vaak zo'n overweldigende koor- en orkestklank uit de luidsprekers komen. Er zijn vele details te bewonderen zonder dat dit afbreuk doet aan het totaalbeeld.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links