CD-recensie

 

© Aart van der Wal, november 2010

 

 

Monteverdi: Selva morale e spirituale (Volume I)

Beatus vir (Primo) a 6 - Gloria a 7 - Confitebor (Terzo alla francese) a 5 - Voi ch' ascoltate - Laudate pueri (Primo) - Salve Regina - Chi vol che m'innamori - Deus tuorum militum - Laudate Dominum omnes gentes (Primo) - Dixit Dominus (Secondo) a 8.

The Sixteen o.l.v. Harry Christophers.

CORO COR16087 • 67' •

 

 


Het door Harry Christophers opgerichte en geleide The Sixteen geldt al sinds de oprichting in 1977 als een van de beste in de renaissancemuziek gespecialiseerde ensembles. In de afgelopen ruim dertig jaar heeft het een groot aantal cd's op zijn naam gezet (klik hier voor een tamelijk volledig overzicht). Een deel daarvan viel wereldwijd in de prijzen. De combinatie van koor en authentieke instrumenten heeft, gevoegd bij een enerzijds zeer gedisciplineerde maar anderzijds niet minder spirituele wijze van musiceren, door de jaren heen zeer goed gewerkt. En niet alleen in de polyfone renaissance- en barokmuziek, maar ook in de klassieke, romantische en twintigste-eeuwse muziek. We kunnen het allemaal meebeleven op CORO, het eigen label van The Sixteen.

De laatste cd van de The Sixteen is gewijd aan de Selva morale e spirituale van Claudio Monteverdi (1567-1643). Dit is het eerste deel van een reeks die uiteindelijk alle geestelijke werken zal bevatten uit de laatste collectie die nog in druk verscheen alvorens Monteverdi op 29 november 1643 in Venetië overleed. Het lijdt vrijwel geen twijfel dat ze daar ook werden geschreven, toen Monteverdi (sinds 1613) de leiding had over het koor van de San Marco.

Monteverdi's koormuziek is uitsluitend bestemd voor mannenstemmen. Op deze en andere cd's wordt de sopraanpartij echter gezongen door twee vrouwen, met daarnaast drie tenoren, een bariton en twee bassen. Het instrumentaal ensemble bestaat uit twee violen, een cello, een chitaronne (luit), een harp, een orgel en een klavecimbel. Het belangrijkste voordeel van deze kleine bezetting schuilt in de helderheid die in de polyfone stemvoering daardoor kan worden bereikt. De keerzijde van de medaille is evenwel dat de geringste oneffenheid in de intonatie of een kleine onevenwichtigheid in de balans tussen de stemmen direct hoorbaar wordt. Dat het in dit veeleisende programma geen moment wankelt betekent nogal wat.

De in julie van dit jaar gemaakte opname (St. John's, Smith Square, Londen) is als door een ringetje te halen.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links