CD-recensie

 

© Aart van der Wal, november 2021

Felix & Fanny Mendelssohn - String Quartets

(Fanny) Mendelssohn: Strijkkwartet in Es

Mendelssohn: Strijkkwartet nr. 6 in f, op. 80 - nr. 2 in a, op. 13

Takács Quartet: Edward Dusinberre, Harumi Rhodes, Richard O'Neill, Andras Fejér
Hyperion CDA68330 • 75' •
Opname: nov. 2020, Lone Tree Arts Center, Colorado (VS)

 

Het Hongaarse Takács Quartet mag dan in 1975 zijn opgericht, de bezetting heeft zich sindsdien wel ingrijpend gewijzigd. Voor de 'statistiek' hierbij de namen van de vorige leden, vanaf de oprichting: Gábor Takács-Nagy en Károly Schranz (viool), Roger Tapping en Geraldine Walther (altviool). Alleen de cellist, Andras Fejér (1955), is er, als een van de oprichters, nog steeds bij betrokken.

Wat zeggen dergelijke 'personeelswisselingen' over het (klank)karakter van het ensemble? Wijzigt dit zich daardoor ook? Ik heb in de afgelopen dagen een groot aantal zowel oude(re) als nieuwe(re) opnamen van het Takács de revue laten passeren, waarna het mij volkomen duidelijk was dat aan het extreem hoge spelniveau in de loop der tijd geen enkele concessie is gedaan. Dat er in interpretatief opzicht wel degelijk verschillen zijn aan te wijzen kan overigens evengoed gelden voor een ensemble dat géén wijziging in de bezetting heeft ondergaan. Ook in de muziek geldt dat stilstand achteruitgang is, dat iedere musicus zich moet blijven ontwikkelen, waarbij het dan niet zozeer om het spelniveau hoeft te gaan, maar wel om veranderende inzichten. Geen rechtgeaarde musicus die zich schier eindeloos wil herhalen, maar zich juist verder wil ontwikkelen.

Het Takács hoeft verder geen introductie: het behoort al bijna een halve eeuw tot de wereldtop en dit album bevestigt opnieuw dit beeld. Speltechnisch overheerst de perfectie, terwijl de interpretaties getuigen van een zeldzame rijpheid, knap gestructureerd en getuigend van een weldadige expressie en grote virtuositeit (alleen al de beide hoekdelen van Mendelssohns op. 80!) Deze drie meesterwerken (daar hoort het strijkkwartet van zus Fanny wat mij betreft uitdrukkelijk bij!) mogen zich aldus verheugen in net zo meesterlijke vertolkingen die de aandacht voortdurend gevangen houden. Mike Quam heeft in het Amerikaanse Colorado voor een daarbij passend klankbeeld gezorgd.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links