CD-recensie

 

© 2003 Aart van der Wal

 

Medtner: Pianoconcert nr. 2 in c, op. 50 - Pianokwintet in C, op. posth.

Konstantin Tsjerbakov (piano).

Symfonieorkest van Moskou o.l.v. Igor Golovtsjin.

Ewald Danel en Milan Tedla (viool), Zuzana Bourová (altviool), Jozef Podhoranski (cello).

Naxos 8.553390 • 63' •


Medtner wijdde zijn op. 50 aan Rachmaninov, die op zijn beurt zijn vierde pianoconcert aan Medtner opdroeg. De componist kan een zekere originaliteit zeker niet worden ontzegd, al bedient hij zich graag en nogal overvloedig van de stijl van Rachmaninov en parallelle sexten die aan Brahms herinneren. Voeg daarbij ook duidelijke invloeden van Prokofjev (toccata, openingsdeel) en de lyriek van Tsjaikovski en we kunnen met recht van een smeltkroes van stijlen spreken. Medtners bravoer en pianistische glitter in de hoekdelen passen de virtuoze Tsjerbakov als een handschoen. De ritmische precisie in combinatie met het
vederlichte toucher geven de rondo-finale glans en vaart. Hij weet echter ook feilloos de weg in de lyrische, meer naar binnen gekeerde romance in het middendeel. Golovtsjin is een geïnspireerde parner, al neigt het orkestbeeld af en toe naar groezeligheid. De opname werkt bepaald ook niet mee: de gelaagde structuur komt niet uit de verf, terwijl het vrij fletse en vlakke klankbeeld met een bonkerige bas de dynamische grenzen van het werk niet het volle pond geeft. Het duurdere, maar betere alternatief is naar mijn smaak de Chandos-uitgave (2 cd's, nr. 9040) met de drie pianoconcerten en de sonate op. 27 (Geoffrey Tozer met het Londens (Filharmonisch Orkest o.l.v. Neeme Järvi).

De ontstaansgeschiedenis van Medtners laatste opus, het pianokwintet in C, bestrijkt vanaf de eerste schetsen tot de uiteindelijke versie een periode van niet minder dan 45 jaar. Het is een van sereniteit vervulde terugblik die diepe indruk maakt door de smaakvolle vervlechting van liturgie met romantiek, met soms expressieve verwijzingen naar de Russisch-Orthodoxe gezangen. Interpretatie, technische afwerking en opname zetten dit magnifieke werk in een fraai licht.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links