CD-recensie

 

© Aart van der Wal, januari 2022

Maiburg Ensemble - Metamorphosen

Bartók/König: Jocul cu bâta - Per loc - Buciumeana - Mâruntel

Bartók: Brâul - Poargâ româneasca

Rachmaninov/König: Vocalise

Mahler/König: Adagietto

Mendelssohn/König: Scherzo

Ravel/Schweren: L'enigme éternelle

Ravel/Maiburg: Kaddish

Debussy/Schweren: Syrinx Reloaded

Chopin/Schweren: Frédéric's Dance

Trad./Schweren: Hov Arek

Maiburg Ensemble: Anette Maiburg (fluit, altfluit), Pascal Schweren (piano), Matthias Hacker (contrabas), Fethi Ak (slagwerk)

Ars Produktion ARS 38 328 • 67' • (sacd)
Opname: april 2021, Niederrhein Musikfestival

   

De grote labels grossieren in het (over)bekende werk, de kleinere tot middelgrote bieden daarentegen zoeken het in minder of zelfs onbekend repertoire. Dat is geen nieuwe ontwikkeling, want dit zien we al ruim twee decennia. Het heeft geen zin om hier te gaan uitweiden over de oorzaken of de gevolgen, maar een aspect ervan wil ik wel noemen: dat de artiest voor de ‘majors' doorgaans op de eerste plaats komt en de muziek op de tweede. Edoch, al te treurig hoeven we hierover per slot van rekening niet te zijn want er is voor dat bekende werk een (ongetwijfeld aanzienlijke) markt, terwijl de connaisseurs (de kenners en liefhebbers) door die kleinere tot middelgrote labels uitstekend worden bediend. Everybody wins zou je dus mogen zeggen, zij het wel met de kanttekening dat het tegenwoordig eerder gebruikelijk dan uitzonderlijk is dat de artiest(en) zelf geld mee moeten brengen om überhaupt een opname, met alles wat daar voorts aan vastzit, te kunnen maken. Het fenomeen ‘crowd funding' valt inmiddels niet meer weg te denken.

Het Duitse label Ars Produktion heeft het aangedurfd een album uit te brengen (en dan ook nog in ‘surround'!) met merendeels onbekende tot vrij onbekende muziek door een minder bekend muziekgezelschap: het Maiburg Ensemble, waarvan de naamgeving is ontleend aan de oprichtster en artistiek leidster, de fluitiste Anette Maiburg die sommigen wellicht ook bekend zal zijn in haar net zo creatieve rol van artistiek leidster van het fameuze Niederrhein Musikfestival (u vindt daarvan prachtige uitvoeringen op YouTube: echt een regelrechte aanrader). Anette Maiburg mag overigens best als ‘kameleontische' musicienne worden aangemerkt, want ze voelt zich in alle denkbare genres thuis als de spreekwoordelijke vis in het water: klassiek, jazz, volks- en wereldmuziek, ze heeft het allemaal in haar vingers. Dat straalt ook van het zeer diverse repertoire van het Maiburg Ensemble af, zoals we dat ook kennen van bijvoorbeeld het Nederlands Blazers Ensemble (NBE), dat eveneens van alle markten thuis is (en daarin als geen ander weet te excelleren). Die fascinerende lijn kan zonder enige reserve naar het Maiburg worden doorgetrokken, zij het dat de bezetting aanmerkelijk bescheidener is met slechts fluit, piano, contrabas en slagwerk. Maar evenals het NBE bedient het Maiburg zich graag van de meest uiteenlopende arrangementen, wat tevens een logisch gevolg lijkt van het beperkte repertoire voor deze bezetting.

Dat het regelrechte juweeltjes oplevert blijkt wel uit deze cd, wat ook iets zegt over de bewerkingen en de vertolkingen. De titel van het album, Metamorphosen, weerspiegelt de achterliggende gedachte van de gedaanteverwisseling van het origineel door middel van het arrangeren. In het bijgevoegde persbericht wordt terecht opgemerkt dat puristen lang en breed erover debatteren of dergelijke ‘metamorfosen' wel toelaatbaar zijn, maar tot een ferme conclusie leidt het niet. Ik heb mij in dit opzicht trouwens evenmin onbetuigd gelaten. Toegegeven, het is en het blijft een lastig onderwerp, wat evenwel niet wegneemt dat het in dit geval bijzonder knap is gedaan en dat het repertoire erdoor kon worden uitgebreid. Als u er evenwel anders over denkt is dat zeker geen schande.

Op YouTube is een aardige ‘teaser' van het gezelschap te vinden, met daarnaast meerdere concertregistraties. Metamorphosen is een project van het Niederrhein Musikfestival. In het boekje is een QR-code opgenomen die naar de festivalfilm 2021 leidt.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links