CD-recensie

 

© Aart van der Wal, augustus 2019

 

Guillaume de Machaut - The Single Rose

Virelais, Ballades, Rondeaux, Motetten

Orlando Consort: Matthew Venner (countertenor), Mark Dobell en Angus Smith (tenor), Donald Greig (bariton)
Hyperion CDA68277• 57' •
Opname: juli 2018, All Saints' Church, East Finchley, Londen

http://machaut.exeter.ac.uk
/?q=node/1603

https://d.lib.rochester.edu/teams/
publication/guillaume-de-machaut-complete-poetry-and-music-volume1

 

Het Britse label Hyperion heeft het aangedurfd: de integrale vastlegging van het seculiere koorwerk van Guillaume de Machaut (ca. 1300-1377), het project dat zo'n zes jaar geleden in gang werd gezet. Daarvoor heeft men het voor dit repertoire best denkbare ensemble in huis gehaald: het eveneens van Britse bodem zijnde Orlando Consort, een bescheiden ensemble van niet meer dan vier zangers: countertenor, twee tenoren, bariton. Dat is het, dit vocaal kwartet dat zich al ruim drie decennia het repertoire uit de periode 1050 tot ca. 1600 verkent. Met ‘The Single Rose', de titel van dit nieuwe Machaut-album, zijn er weer veertien boeiende koorstukken aan de al bestaande reeks toegevoegd.

Het authentieke karakter van deze uitvoeringen vindt mede zijn wortels in de scrupuleuze tekstbehandeling waarvan de basis is gelegd door de hopelijk binnenkort te verschijnen nieuwe editie ‘Complete Works of Guillaume de Machaut', uitgegeven door het Medieval Institute Publications van Western University in Kalamazoo, VS.

Natuurlijk is deze muziek van een groot componist en tevens een fantasierijk lyricus echt voor de liefhebbers, maar die zullen dan ook dubbel en dwars genieten van volmaakte koorzang in een fraaie akoestische ambiance.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links