CD-recensie

 

© Aart van der Wal, december 2004

 

Lully: Jubilate Deo LWV 77/16 – Miserere Mei Deus LWV 25 – Quare Fremuerunt Gentes LWV 67 – Domine Salvum Fac Regem LWV 77/14.

Amel Brahim-Djelloul (sopraan), Howard Crook (countertenor), Hervé Lamy (tenor), Arnaud Marzorati (bas-bariton), Damien Guillon (bas) Frédéric Desenclos (orgel), Les Pages et les Chantres du Centre de Musique Baroque de Versailles, Musica Florea de Prague o.l.v. Olivier Schneebeli.

K617 France 617157 • 53' •


“Hij moet haast wel verschrikkelijk woest tekeer zijn gegaan met zijn lange dirigeerstaf, Jean Baptiste Lully. In elk geval verwondde hij zijn voet daarmee tijdens een uitvoering van zijn Te Deum ter gelegenheid van de van een ziekte herstelde Lodewijk XIV in januari 1687 dusdanig dat hij aan de daardoor opgelopen bloedvergiftiging drie maanden later stierf als schatrijk man omdat hij had geweigerd de gekwetste voet tijdig te laten amputeren. Het was een merkwaardige mengeling van grandeur en farce, passend in de tijd en bij zijn persoonlijkheid.

Droevig is dat hij haast meer door dat noodlot dan door zijn muziek in herinnering is gebleven hoewel hij in de zeventiende eeuw vanuit Parijs grote invloed uitoefende, niet alleen op het Franse, maar op het hele West Europese muziekleven.” Aldus Jan de Kruijff over Lully.

Deze zeer geslaagde live-opname van vier grote motetten uit Le Grand Siècle dateert van begin december van het vorig jaar ter gelegenheid van de Automne Musical du Centre de Musique Baroque de Versailles. Het homogene solistenteam, het formidabel presterende koor en orkest onder de inspirerende leiding van Lully-kenner Schneebeli zorgen voor een briljante en tevens magische verklanking die volledig recht doet aan le grand choeur in de beste Franse traditie en die een diepe indruk maakt. Jubilate Deo is voor zover ik weet nog niet eerder uitgebracht.

Bij Harmonia Mundi (HMC 90.1274) verschenen ook kleine motetten van Lully, waaronder Anima Christe, Ave coeli, Dixit Dominus, Dominum salvum fac regem, Exaudi Deus, Laudate pueri, O dulcissime, Omnes gentes, O Sapienta, Regina coeli en Salve Regina door Les arts florissants o.l.v. William Christie.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links