CD-recensie

 

© Aart van der Wal, december 2011

 

 

Kissine: Zerkalo (de spiegel)

Tsjaikovski: Pianotrio in a, op. 50

Khatia Buniatishvili (piano), Gidon Kremer (viool), Giedré Dirvanauskaité (cello)

ECM New Series 2202 476 4171 • 72' •

www.ecmrecords.nl

 


Een pianiste uit Georgië, een violist uit Letland en een cellist uit Litouwen die in de muziekwereld hun sporen al ruimschoots hebben verdiend, maar er in dit veeleisende programma niet in zijn geslaagd om een plan te smeden dat alle partijen een evenwichtig aandeel geeft. Buniatishvili laat teveel over aan haar twee soms wel erg hevig strijkende partners, terwijl Kremer zich niet gedraagt als de primus inter pares maar steeds opnieuw het voortouw wil nemen, alsof hij muzikaal wil zeggen "kom op, zeg, vooruit!" De daaruit voortvloeiende onevenwichtigheden in de aanpak en de daarmee samenhangende structurele verbrokkeling beginnen na verloop van tijd behoorlijk te irriteren; en zeker bij meerdere malen beluisteren van dit recital.
Tsjaikovski's schitterende, donker getinte en pathetische Pianotrio vaart er in ieder geval niet wel bij, terwijl Kissines uit 2009 stammende, nogal langdradig uitgevallen Spiegel (waarom hoor ik toch zoveel Schnittke in deze muziek, met her en der flarden Denisov daar doorheen geweven?) er weliswaar iets beter vanaf komt maar per saldo toch evenmin overtuigt.

Mogelijk raakte de 'Tonmeister' door dit spel ook niet echt geïnspireerd, want deze opname is duidelijk een van de (gelukkig zeer weinige!) mindere in de ECM-catalogus, maar mogelijk mede veroorzaakt door de te ruim bemeten akoestiek. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar deze uitgave heeft er alle schijn van dat veel zo niet alles in de Himmelfahrtskirche in München in augustus 2010 verkeerd stond.

Na enig grasduinen kwam ik in mijn verzameling de opname van het Pianotrio met diezelfde Kremer, maar nu met Maisky en Argerich (DG) tegen. Wát een verschil!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links