CD-recensie

 

© Aart van der Wal, juni 2023

Il Boemo - Motion Picture Soundtrack

Aria's uit opera's en oratoria van Josef Myslivecek (1737-1781)

Klk hier voor de inhoudsopgave

Warner 5054197238147 • 84' •
Opname: april & mei 2019, St Anne's Church, Praag; aug. 2019, Teatro Sociale, Como

 

Op het IFFR (Internationale Film Festival Rotterdam) werd dit jaar Il Boemo (de Bohemer) vertoond van de Tsjechische regisseur en documentairemaker Petr Václav (*1967).

Op de website van het IFFR (1) valt over de film het volgende te lezen:

'Petr Václavs Il Boemo is een weelderige biopic over de 18de-eeuwse operacomponist Josef Myslivecek en de beproevingen en triomfen van deze Tsjechische musicus die als buitenstaander wist door te breken in het genadeloze, kosmopolitische Italië. Myslivecek is getalenteerd, maar ook onweerstaanbaar charmant, en verzamelt van hof naar hof reizend de ene seksuele verovering na de andere terwijl hij het hoofd boven water probeert te houden.'

'Václavs film heeft een schitterend warm kleurgebruik en speelt in een aantal Italiaanse steden, maar schotelt ons geen toeristische beelden van het bel paese of barokke historische details voor. Wel zien we overvloedige, sfeervolle interieurscènes vol menselijke interactie zoals de gespannen, oogverblindend gemonteerde première van Myslivecek's opera in Napels waarin de acteurs alle ruimte krijgen om hun spel te perfectioneren.' 

'Il Boemo richt zich op twee veelbewogen decennia van het verblijf van de componist in Italië en toont een begenadigd kunstenaar die ondanks compromissen en dreigende armoede naam probeert te maken. Dat Mysliveceks leven samenviel met de historische opkomst van Mozart geeft zijn verhaal een tragische dimensie. Vol wijsheid en tederheid laat Il Boemo zien hoe de geschiedenis aan Myslivecek voorbijtrok, ondanks zijn verwoede pogingen er zijn stempel op te drukken.'

Wat in deze inleiding ontbreekt is het feit dat de zangers op een enkele uitzondering na ook de acteursrollen voor hun rekening hebben genomen, al kan ik, afgaande op hetgeen de cd te bieden heeft, niet goed beoordelen of dit gegeven in het onderhavige geval wel zo relevant is: tracks worden immers doorgaans apart opgenomen, zoals in dit geval in de kerk van St. Anne in Praag, met alleen track 13 in het Teatro Sociale in Como. Daar komen dan normaliter geen acteerprestaties aan te pas. Maar er wordt door de bank genomen uitstekend én geïnspireerd gezongen (Benno Schachtner als Aeronte vind ik weinig overtuigend), terwijl de orkestrale begeleiding in handen is van niemand minder dan het Tsjechische Collegium 1704 (met een fraaie solorol voor de Nederlandse hoornist Erwin Wieringa) onder leiding van oprichter Václav Luks. Ook over de opname niets dan goeds, want daarvoor tekenden niemand minder dan Erdo Groot (2) en Jean-Marie Geijsen van Polyhymnia.

Het is helaas geen uitzondering dat de soundtrack los van het beeld uitdraait op een teleurstellende ervaring, maar dat is hier zeker niet het geval. Integendeel zelfs: ook zonder beeld valt er veel te genieten. En wat dat beeld betreft: er zal wellicht binnen afzienbare termijn een dvd op de Nederlandse markt verschijnen. Zie ook hier.

_________________
(1) Op de site wordt de vertoning aangekondigd in januari/februari 2024, maar dat lijkt mij op een vergissing te berusten.

(2) Reactie van Erdo Groot: Een aantal aria's uit de filmopnames is op de cd gekomen. Daar hebben orkest en zangers echt in kostuums en (orkest)opstelling de uitvoering gedaan. Deze aria's klinken iets anders natuurlijk en ze passen als uitvoeringen heel mooi in het langere online programma. Deze muziek is interessanter en doorleefder dan een eerste kennismaking misschien oproept.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links