CD-recensie

 

© Aart van der Wal, maart 2019

 

The Romantic Piano Concerto (78)

Schumann-Wieck: Pianoconcert in a, op. 7

Hiller: Konzertstück op. 113

Herz: Rondo de concert op. 27

Kalkbrenner: Le rêve op.113

Howard Shelley (piano), Tasmanian Symphony Orchestra o.l.v. de solist
Hyperion CDA68240 • 64' •
Opname: mei 2018, Federation Concert Hall, Tasmanië

 

De Britse pianist Howard Shelley (Londen, 1950) blijft zich onvermoeibaar inzetten voor volkomen vergeten repertoire, daarin op dit nieuwe album bijgestaan door het uitstekend spelende symfonieorkest van Tasmanië. Natuurlijk is Clara Schumann (1819-1896) geen onbekende naam, maar het merendeel van haar composities is dat wel, terwijl die van Ferdinand Hiller (1811-1885), Henri Herz (1803-1888) en Friedrich Kalkbrenner (1785-1849) al helemaal niet tot de verbeelding spreken. Of misschien, ja toch, Herz, de man van die eindeloze reeksen études die ik braaf moest oplepelen (met als absoluut dieptepunt de hoofd en handen pijnigende gamma's die een onuitwisbare indruk in mijn muzikale geheugen hebben achtergelaten).

De vier op deze cd samengebrachte werken missen zonder uitzondering het geniale dat we wel een naam kunnen geven, maar waarvan we de verklaring schuldig moeten blijven. Clara's pianoconcert (ze werd al vroeg als wonderkind op de piano bestempeld) blijkt bij nadere beschouwing het meest boeiend. Dit is zeker geen opus van een veertienjarige, integendeel: de volwassen aanpak in de drie delen straalt er zelfs vanaf. Misschien aardig om te weten dat het slotdeel eerst als 'Konzertsatz' op zichzelf stond en pas later deel zou gaan uitmaken van dit pianoconcert. Er zal later ongetwijfeld nog stevig aan zijn gesleuteld, waarbij Robert Schumann zich niet onbetuigd heeft gelaten: zo weten we dat de orkestratie van de finale (in 1833 of 1834) mede van zijn hand stamt. Saillant detail: later duikt Clara's handschrift op in Schumanns eigen pianoconcert. Kruisbestuiving in optima forma lijkt het wel!

Wie iets nieuws wil ontdekken (en voor de meesten onder u zal dat zeker gelden) kan het hart ophalen aan deze vier stukken: één 'volwassen' pianoconcert en drie pianoconcerten in miniatuur, door Shelley cum suis - as always - tot in the puntjes verzorgd.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links