CD-recensie

 

© Aart van der Wal, maart 2004

 

Haydn: Pianoconcert nr. 3 in F- nr. 4 in G - nr. 11 in D.

Leif Ove Andsnes (piano), Norwegian Chamber Orchestra o.l.v. de solist.

EMI Classics 556 9602 • 54' •


De Noorse pianist Leif Ove Andsnes pakt Haydns pianoconcerten met grote voortvarendheid aan, maar laat zich niet verleiden tot overdreven snelle tempi in de hoekdelen. Dat betekent dat er tijd is voor fraaie fraseringen en een heldere articulatie, met volop ornamentatie en een sterke ritmische puls. Het is weer typisch zo'n uitvoering die de term 'papa Haydn' als uiterst misplaatst wegzet. De hoekdelen stralen een warme ondertoon uit, het melos kan ongehinderd stromen, zonder opgelegde sentimentaliteit. Het klinkt con amore, met de nadruk op cantabile.

Het orkest volgt Andsnes daarbij op de voet, wat best een bijzondere prestatie mag heten, want dit zijn verre van kinderachtige concerten, waarin het aankomt op naadloos samenspel in alle geledingen. Kleine oneffenheden openbaren zich al snel, maar hier spelen de Noren bepaald niet op glad ijs.

De opname is helder, goed doortekend, maar met warme contouren. Al met al een uitgave van klasse, die in de Haydn-discografie zijn plaats ongetwijfeld nog lang zal behouden.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links