CD-recensie

 

© Aart van der Wal, september 2004


Grofé: Grand Canyon Suite - Mississippi Suite.

Herbert: Celloconcert nr. 2 in e, op. 30.

Georges Miquelle (cello), Eastman-Rochester Orchestra o.l.v. Howard Hanson.

Mercury 434355-2 • 66' •


Wie de lp nog bezit weet wat hem te wachten staat: Grofé's imposante schildering van mens en natuur in het Amerika van de jaren 30. Zonsopgang, de zinderende woestijn, diepe kloven en ravijnen, de onnavolgbare ritmiek van de trail, cowboy-songs, hevig onweer naast weldadige rust. En natuurlijk de avonturen van Huckleberry Finn, de oude Creoolse songs en de zowel uitnodigende als dreigende Mississippi.

Victor Herberts luchthartige theaterstukken (Fortune Teller, Red Mill, Sweethearts, enz.) kennen een keerzijde: de 'serieuze' composities zoals dit symfonisch aangelegde tweede celloconcert dat Herbert zelf als cellist in 1894 ten doop hield. Dvorák was er diep van onder de indruk en dat inspireerde hem misschien wel tot zijn celloconcert, op. 104. Miquelles vertolking is niet alleen maar uiterlijk virtuoos, maar heeft ook onmiskenbaar diepgang, met o.a. een fabuleus gespeeld lento - andante tranquillo. De flitsende finale wordt met aplomb en schijnbaar con amore geëtaleerd. Hanson laat het orkest schitteren en zwelgen, maar zorgt tegelijkertijd voor een voorname statuur.

De opnamen dateren uit '57 en '58 en zijn in Full Wide Mercury Sound. Er zijn enige dropouts te registreren en bij de grote uitbarstingen loopt de klank natuurlijk wat dicht en is incidenteel vervorming waarneembaar. Wat wil je: zeer goede opname-apparatuur was toen verre van heel gewoon en stereo stond nog in de kinderschoenen. Maar... wat we vandaag de dag nogal eens missen is een ´eerlijke´ opname, zonder al dat hoogtechnische gejongleer waardoor je niet meer weet wat nu op het podium en wat achter de knoppen is ´bekokstoofd´...


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links