CD-recensie

 

© Aart van der Wal, november 2008

 

Galliard: Pan and Syrinx (1718).

Johannette Zomer (Syrinx), Marc Pantus (Pan), Nicola Wemyss (Diana), Mitchell Sandler (Sylvan), Richard Zook (Nymph), Musica ad Rhenum o.l.v. Jed Wentz.

Purcell: The masque of Cupid and Bacchus (uit Timon of Athens) (1694).

Pauline Graham (First Nymph), Nicola Wemyss (Second Nymph), René Steur (Follower of Cupid), Penni Clarke (Cupid), Marc Pantus (Follower of Bacchus), Mitchell Sandler (2nd Follower of Bacchus), Richard Zook (3rd Follower of Bacchus), Joost van der Linden (4th Follower of Bacchus), Musica ad Rhenum o.l.v. Jed Wentz.

Brilliant Classics 93776 • 77' •

   

Het Musica ad Rhenum ensemble is in de laatste jaren naar de voorste gelederen van de historiserende uitvoeringspraktijk opgeschoven en kan de vergelijking met bijvoorbeeld het Freiburger Barockorchester, The English Concert en The Academy of Ancient Music met glans doorstaan. Daaraan heeft dirigent Jed Wentz niet in geringe mate bijdragen. Deze nieuwe cd is daarvan wederom het klinkende bewijs. Speltechnisch valt er geen speld tussen te krijgen, maar net zo belangrijk is de spiritualiteit die van deze beide uitvoeringen afstraalt. Er wordt op het spreekwoordelijke puntje van de stoel muziek gemaakt, met aanstekelijke spontaniteit en met veel aandacht voor de detaillering (die een goede vertolking kan maken of breken). Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend, maar wie wat dieper kijkt en luistert ontwaart al snel hoe nauwgezet deze partituren tot leven worden gewekt. Geen accent dat ontglipt, geen frasering die in nevelen gehuld blijft. De dynamische proporties zijn niet minder overtuigend.

Het solistenteam levert zonder uitzondering uitstekende prestaties, al gaat dan wat mij betreft de zegepalm naar Johannette Zomer, die zowel vocaal als qua uitbeeldingsvermogen een ideale Syrinx ten tonele voert. Maar ook de kleinere rollen zijn in deze productie goed bezet, wat de waarde van deze mythologische mini-drama's aanzienlijk verhoogt.

De opname, een co-productie van de WDR en het Festival Oude Muziek, werd gemaakt in augustus 2004 in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht. De zaalakoestiek daar heb ik nooit echt ideaal gevonden, en al helemaal niet de registraties die ik daarvan heb gehoord, maar nu is het ineens heel anders: deze opname klinkt voortreffelijk, helder en transparant, met een fraaie strijkersklank en een goed gedimensioneerde bas. De solisten strálen in de goed gedoseerde ruimte en het geheel komt buitengewoon levendig uit de luidsprekers.

Kortom, voor slechts enige euro's haalt u een prachtige productie in huis.

Noot: Voor een complete (én goede!) uitvoering van Purcells Timon of Athens verwijs ik u graag naar die van het Collegium Musicum 90 o.l.v. Richard Hickox (op Chandos 0569-70, gekoppeld aan Dioclesian).


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links