CD-recensie

 

© Aart van der Wal, februari 2005

(met bijdrage van Jan de Kruijff)

 

Wilhelm Furtwängler in memoriam. Tahra FURT 1090/94. Fotoboek met 3 muziek-cd’s, 1 cd met interviewfragmenten en muziekvoorbeelden en 1 cd-rom met documentatiemateriaal (Frans/Engels).

Beethoven: Symfonie nr. 4 in Bes, op. 60 - Ouverture Egmont op. 84 (München, 4 september 1953)- nr. 5 in c, op. 67 (Kopenhagen, 1 oktober 1950). Wiener Philharmoniker o.l.v. Wilhelm Furtwängler.

Beethoven: Ouverture Leonore II op. 72 (Hamburg, 9 juni 1947). Staatsorchester Hamburg o.l.v. Wilhelm Furtwängler.

Bruckner: Symfonie nr. 4 in Es (Haas) (München, 29 oktober 1951). Wiener Philharmoniker o.l.v. Wilhelm Furtwängler.

Wagner: Lohengrin: Prélude tot de eerste akte - In fernem Land; solist: Franz Völker, Orchester der Bayreuther Festpsiele o.l.v. Wilhelm Furtwängler (Bayreuth, 19 juli 1936) - Götterdämmerung: immolatiescène; soliste: Kirsten Flagstad, Orcestra Sinfonica di Roma della RAI o.l.v. Wilhelm Furtwängler (Rome, 31 mei 1952).


Furtwängler tijdens het denazificatieproces in Berlijn, december 1946
(Foto uit »Wilhelm Furtwängler in memoriam«)

Met tal van (her)uitgaven van DG en EMI – met in geconcentreerde vorm zijn studio opnamen – en de - vooral door Tahra, Biddulph, Grammofono 2000 en Music & Arts gebundelde - her en der in archieven bewaarde radio opnamen leek het discografische hoofdstuk van de dirigent Wilhelm Furtwängler intussen wel te zijn afgesloten.

Niettemin duikt soms nog nieuw materiaal op en valt er voor de onverzadigbare bewonderaar van deze dirigent zowel gehoormatig als visueel soms nog wat nieuws te beleven. Met name Tahra heeft zich bijzonder voor de fascinerende nalatenschap ingezet. Dat begon in 1994 met de albums ‘Furtwängler conducts the Berlin Philharmonic’ (Tahra FURT 1004/7) en ‘A tribute to Wilhelm Furtwängler’ (Tahra 1008/11) en werd in 1998 vervolgd met ‘Previously unpublished recordings’ (Tahra 1014/5).

Het zijn niet zozeer de met muziek gevulde cd’s (weer Beethovens Vierde en Vijfde en Bruckners Vierde met de Wiener Philharmoniker), maar het boeiende schijfje met gesproken interviews over de interpretatie van muziek (met Furtwängler, Karajan, Kubelík, Kletzki, Jochum, Menuhin en Celibidache), de Franse radio die de dood van de grote dirigent aankondigt, en allerlei representatieve opnamefragmenten van Furtwänglers dirigeerkunst. De ware verzamelaar echter die het naadje van de discografische kous wil weten, zal verguld zijn met de cd-rom, die los van ander materiaal en feiten een nu echt volledige en grondig gedocumenteerde discografie van al Furtwänglers opnamen bevat, compleet met opnamedata, locaties en – bij oudere 78-t opnamen – matrixnummers. Om van te smullen dus. De mooie foto’s en interessante documentatie -met daarbij ook de tekst van de interviews - in het boekwerkje zijn ook niet te versmaden. De liefhebber kan overigens ook terecht op onze site: Wilhelm Furtwängler l'art pour l'art...en het discografisch overzicht van Zoltán Rockenbauer en Károly Dán.

Hoeveel doorgewinterde Furtwängler bewonderaars Nederland nog telt, is de vraag. Geen vraag is of ze verguld zullen zijn met deze uitgave die een regelrechte aanwinst betekent.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links