CD-recensie

 

© Aart van der Wal, augustus 2019

A Bohemian in London - Violin Sonatas by Gottfried Finger

Finger: Vioolsonate in E, RI 132 - in A, RI 119 - in D, RI 129 - in Bes, RI 125 - in Bes, RI 124 - in F, RI 136 - in A, RI 118 - in F, RI 137 - in D, RI 113 - in E, RI 134 - in E, RI 135

Duo Dorado: Hazel Brooke (viool), David Pollock (klavecimbel en orgel)
Chandos CHAN 0824 • 70' •
Opname: augustus 2016, St Martin’s Church, East Woodhay, Hampshire (VK)

   

Beter laat dan nooit, zullen ze bij Chandos gedacht hebben, want deze opname dateert van precies drie jaar geleden. Waarom heeft men dit juweeltje zo lang op de plank laten liggen? Geen idee, maar het belangrijkste is dat het er nu is en in een uitstekende uitvoering door het Duo Dorama, bestaande uit de violiste Hazel Brooks en de toetsenist David Pollock, beide musici gespecialiseerd in de historiserende uitvoeringspraktijk (wat overigens niet per definitie een aanbeveling hoeft te zijn, maar in dit geval wel degelijk).

'A Bohemian in London', zo luidt de titel van dit nieuwe album. Het zou de suggestie kunnen wekken van een bohémien in de Britse hoofdstad, maar niets is minder waar: Gottfried Finger (1655-1730), een tijdgenoot van Bach, kwam uit het toen al zeer muzikale, maar arme Bohemen (hij werd in 1655 geboren in Olomouc, in het toenmalige Moravië, tegenwoordig in Tsjechië gelegen), zag daar voor hem weinig toekomst en probeerde daarom in Londen carrière te maken. Het zat hem ook daar echter behoorlijk tegen. In 1701 viel hij daar tijdens het compositieconcours, de 'Prize Musick', buiten de boot (hij werd slechts vierde), wat hem dusdanig van streek maakte dat hij spoorslags het land verliet om in Duitsland zijn geluk te beproeven. Wat hem in Londen vooral zwaar op de maag was gevallen was dat zijn ingezonden compositie, de opera The Judgement of Paris naar het libretto van William Congreve, was beoordeeld door een stelletje 'snotjongens' in plaats van 'echte mannen'.

We hebben het aan het archiefwerk van de violiste te danken dat deze 13 sonates voor het eerst op cd zijn gezet. Ze vond ze naast nog een aantal in de British Library onder het catalogusnummer Add. 31466. Die vondst heeft tot deze bijzonder fraaie opname geleid. Zou de muziekwereld echter armer zijn geweest zonder deze sonates? Het staat iedereen vrij om dat te beoordelen, maar ik werd er wel heel blij van. Dit zijn in geen geval sonates (voor viool en afwisselend klavecimbel en orgel) die zich voortslepen van de ene naar de andere sjablone en gecomponeerd lijken te zijn naar wat deze of gene broodheer van zijn gehoorzame componerende en musicerende dienaar verwachtte, zo niet verlangde.

Hazel Brooke bespeelt een achttiende-eeuwse viool van de Weense bouwer Joannes Georgius Thir. De stok is van Hans Reiners naar een afbeelding op een schilderij uit 1686 van John Baptist Medina. Het klavecimbel is uitgerust met een twee manualen en werd in 1999 vervaardigd naar een model van een Vlaamse Ruckers-Hemsch uit 1636-1763. Het continuo-orgeltje werd in 2007 gebouwd door Henk Klop.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links