CD-recensie

 

© Aart van der Wal, maart 2008


 

Hello Mr. Paganini

Ning Feng (viool), Thomas Hoppe (piano).

Channel Classics CCS SA 80807 • 75' • (sacd)

 

 


De Chinese violist Ning Feng, de winnaar van het internationale Paganini-concours in 2006, verschijnt hier - hoe kan het eigenlijk anders - met een aantal uitgesproken virtuozenstukken die vanzelfsprekend alles te maken hebben twee grote violisten: de Italiaan Niccolò Paganini (1782-1840) en de Wener Fritz Kreisler (1875-1962). Kreisler was in die zin lange tijd omstreden dat hij meerdere stukken had gecomponeerd in de stijl en onder de naam van andere componisten, maar pas in 1935 bekende dat hij ze had geschreven, onder het motto dat het om de kwaliteit van de muziek ging en de naam van de componist er minder toe deed.

Feng kan lezen en schrijven met zijn Stefan-Peter Greiner viool uit 2005, die volgens mij net zo goed klinkt als een Guarneri of Stradivarius (die stokoude violen lijken een cultus op zich te zijn geworden). Paganini moet volgens zijn tijdgenoten een 'duivelskunstenaar' op de viool zijn geweest, wat ook wel blijkt uit de talloze aantal technische hoogstandjes die hij in zijn partituren heeft gestopt en waarop menige topviolist ook vandaag de dag nog steeds bijna zijn vingers breekt. Feng breekt niets in deze briljante Paganini- en Kreisler-arrangementen, die we menigmaal tijdens een recital als het epaterende nagerecht krijgen geserveerd, zoals Paganini's Non più mesta en La campanella, de laatste caprice uit zijn 24 Caprices op. 1, Nel cor più non mi sento van Paisiello en Kreislers I palpiti.

Feng speelt als een god in Frankrijk, speels, zwierig, charmant, poëtisch, maar ook op het scherp van de snede, met groot virtuoos vertoon, in grote stijl. Thomas Hoppe is in dit bijzonder veeleisende programma zijn ideale partner. Prachtig opgenomen!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links